19 °C Budapest

Vigyázat: tüdőgyulladást okozhat a szélvédőmosó víz!

2010. június 14. 13:02

Brit kutatók szerint különösen veszélyes lehet az autók szélvédőmosó folyadéka, melyben könnyen elszaporodik az úgynevezett Legionella baktérium, amely tüdőgyulladást okoz.

Az úgynevezett Légionárus betegség a legionella baktérium által okozott tüdőgyulladás. Ez a baktérium különösen kedveli a meleg vizeket, mint amilyen a szélvédőmosó folyadék is. Természetes vizekben akár 1 évig is életképes, ami rendkívül ellenállónak számít, de még Desztillált vízben is több hónapig életképes.

A brit Egészségvédelmi Iroda (Health Protection Agency, HPA) szerint javíthat a helyzeten ha az ablakmosó vízhez adalékot adunk, a vegyszer, illetve fertőtlenítőszer ugyanis megöli a baktériumokat.

Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy Walesben és Angliában az autóvezetők körében jóval gyakoribb a legionárus betegség, amely egyébként egy meglehetősen ritka fertőzésnek számít - Walesben és Angliában tavaly összesen 345 esetről számoltak be - , és gyakran nem lehet megállapítani az eredetét.

Ami a betegség lefolyását illeti, két formája ismert, ezekben különbözik a lappangási idő is: az egyik rövidebb, 1-2 napos lappangást jelent, a másik formánál akár 3-10 napig is elnyúlhat ez. Jellemző a betegekre az étvágytalanság, fejfájás, rossz közérzet, növekvő láz, köhögés, hasmenés, hidegrázás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatók a betegek körében végeztek kérdőíves kutatást, amelyből kiderült, hogy azok körében gyakoribb a betegség, akik jellemzően lehúzott ablaknál vezetnek, és nem adnak adalékanyagot a szélvédőmosóhoz.

A betegség nem terjed emberről emberre, azonban mindenféle vizes környezetben könnyen elszaporodik a baktérium, amit már elég csak belélegezni. Párásítóberendezések, légkondicionálók víztartályaiba jutva különösen fertőzhet a kórokozó, de ritka esetben előfordul vezetékes vízrendszer csöveiben is, ilyenkor a zuhany vízpárájával is fertőz.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?