19 °C Budapest

A szokásosnál gyorsabban nő a parlagfű

2010. május 11. 16:02

A szokásosnál gyorsabban fejlődik a parlagfű az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt. A szakemberek szerint már júniusban elő kell venni a kaszát, ha mentesíteni akarjuk földünket a gyomnövénytől. Mindenképpen érdemes kiirtani a parlagfüvet, mert idén is milliós összegekre bírságolhatják a hanyag földtulajdonosokat.

Lászlóné Pécsi Paula, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, az InfoRádiónak elmondta, hogy idén a sok eső miatt a szokásosnál gyorsabban fejlődik a gyomnövény, ezért heteken belül meg kell kezdeni a védekezést.

"Az esős, csapadékos időjárás mindenképpen kedvez a növények fejlődésének, így a parlagfűének is. A parlagfű április elejétől csírázik és növekszik, gyakorlatilag akkor a legsérülékenyebb, amikor elkezd a virágtengely kialakulni - általában június végén. Ha ilyenkor kaszálják le, akkor a növény nem fejleszt oldalhajtásokat" - magyarázta a szakértő.

A földhasználók és -tulajdonosok idén is szigorú ellenőrzésekre számíthatnak. Belterületen júliustól a jegyző, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok szakemberei, külterületen pedig a Földhivatal munkatársai vizsgálódnak majd.

A bírság 15 ezer forinttól kezdődik, mértéke azonban jelentősen függ a parlagfűvel borított terület nagyságától, és akár ötmillió forint is lehet - tette hozzá a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke szerint azonban nem elég elrettentő nagyságú ez az összeg. Tavaly több mint 700 ezer hektár erősen fertőzött területet derítettek fel a szakemberek Magyarországon, de csak Pest megyében is több millió forintra bírságolták a hanyag földtulajdonosokat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30