Jól vigyázz az utakon: tízezreket fizethetsz!

2009. augusztus 31. 14:02

Szeptember elsejétől súlyos bírságokra számíthatnak az osztrák utak szabálysértői. A legnagyobb drágulás a gyorshajtókat, illetve az ittasan vezetőket érinti. Itthon már augusztus elseje óta érvényben van az új jogszabály, amely borsos bírságokat vet ki a szabálytalankodókra.

Az új osztrák jogszabály mintegy 100 büntetési tételt, illetve hozzájuk kapcsolódó bírságot fogalmaz meg, amitől azt remélik, biztonságosabbá válnak az utak. Szeptember elsejétől ugyanis a szabálysértőknek igen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, méghozzá azonnal, az igazoltatás helyszínén.

Az autópályán kívül száguldozók, 30 km/h-nál csekélyebb sebességtúllépés esetén 70 euró helyszíni bírságot fizethetnek, majdnem dupláját az eddiginek, amit persze a külföldi autósokon is behajtanak. Lakott területen 40 km/h-nál nagyobb sebességtúllépésért legalább 150 euróval számolhatunk, és két hétre még a jogosítványunkat is elvehetik.

Az ittasan, pontosabban 0,5 ezreléknyi véralkoholszintet túllépők szintén nagyobb bírságot fizethetnek, mint eddig, méghozzá 300- 3700 euró közötti összeget. A 0,8 ezreléket túllépők 800 - 3700 eurót, plusz számukra kötelező részt venni egy több órás tanfolyamon, ahol az alkoholos befolyásoltság közbeni vezetés következményeiről számolnak be. Aki 1,2 ezreléket is meghaladó véralkoholszinttel ül volán mögé, 1200 - 4400 eurót is fizethet, és négy hónapra a jogosítványát is elvehetik, szemben a korábbi három hónappal. 1,6 ezrelék fölött a bírság az 5900 eurót is elérheti.

Az itthon augusztus elsején hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint a menet közben kihangosító nélkül telefonáló tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?