Jól vigyázz az utakon: tízezreket fizethetsz!

2009. augusztus 31. 14:02

Szeptember elsejétől súlyos bírságokra számíthatnak az osztrák utak szabálysértői. A legnagyobb drágulás a gyorshajtókat, illetve az ittasan vezetőket érinti. Itthon már augusztus elseje óta érvényben van az új jogszabály, amely borsos bírságokat vet ki a szabálytalankodókra.

Az új osztrák jogszabály mintegy 100 büntetési tételt, illetve hozzájuk kapcsolódó bírságot fogalmaz meg, amitől azt remélik, biztonságosabbá válnak az utak. Szeptember elsejétől ugyanis a szabálysértőknek igen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, méghozzá azonnal, az igazoltatás helyszínén.

Az autópályán kívül száguldozók, 30 km/h-nál csekélyebb sebességtúllépés esetén 70 euró helyszíni bírságot fizethetnek, majdnem dupláját az eddiginek, amit persze a külföldi autósokon is behajtanak. Lakott területen 40 km/h-nál nagyobb sebességtúllépésért legalább 150 euróval számolhatunk, és két hétre még a jogosítványunkat is elvehetik.

Az ittasan, pontosabban 0,5 ezreléknyi véralkoholszintet túllépők szintén nagyobb bírságot fizethetnek, mint eddig, méghozzá 300- 3700 euró közötti összeget. A 0,8 ezreléket túllépők 800 - 3700 eurót, plusz számukra kötelező részt venni egy több órás tanfolyamon, ahol az alkoholos befolyásoltság közbeni vezetés következményeiről számolnak be. Aki 1,2 ezreléket is meghaladó véralkoholszinttel ül volán mögé, 1200 - 4400 eurót is fizethet, és négy hónapra a jogosítványát is elvehetik, szemben a korábbi három hónappal. 1,6 ezrelék fölött a bírság az 5900 eurót is elérheti.

Az itthon augusztus elsején hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint a menet közben kihangosító nélkül telefonáló tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?