Jól vigyázz az utakon: tízezreket fizethetsz!

2009. augusztus 31. 14:02

Szeptember elsejétől súlyos bírságokra számíthatnak az osztrák utak szabálysértői. A legnagyobb drágulás a gyorshajtókat, illetve az ittasan vezetőket érinti. Itthon már augusztus elseje óta érvényben van az új jogszabály, amely borsos bírságokat vet ki a szabálytalankodókra.

Az új osztrák jogszabály mintegy 100 büntetési tételt, illetve hozzájuk kapcsolódó bírságot fogalmaz meg, amitől azt remélik, biztonságosabbá válnak az utak. Szeptember elsejétől ugyanis a szabálysértőknek igen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, méghozzá azonnal, az igazoltatás helyszínén.

Az autópályán kívül száguldozók, 30 km/h-nál csekélyebb sebességtúllépés esetén 70 euró helyszíni bírságot fizethetnek, majdnem dupláját az eddiginek, amit persze a külföldi autósokon is behajtanak. Lakott területen 40 km/h-nál nagyobb sebességtúllépésért legalább 150 euróval számolhatunk, és két hétre még a jogosítványunkat is elvehetik.

Az ittasan, pontosabban 0,5 ezreléknyi véralkoholszintet túllépők szintén nagyobb bírságot fizethetnek, mint eddig, méghozzá 300- 3700 euró közötti összeget. A 0,8 ezreléket túllépők 800 - 3700 eurót, plusz számukra kötelező részt venni egy több órás tanfolyamon, ahol az alkoholos befolyásoltság közbeni vezetés következményeiről számolnak be. Aki 1,2 ezreléket is meghaladó véralkoholszinttel ül volán mögé, 1200 - 4400 eurót is fizethet, és négy hónapra a jogosítványát is elvehetik, szemben a korábbi három hónappal. 1,6 ezrelék fölött a bírság az 5900 eurót is elérheti.

Az itthon augusztus elsején hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint a menet közben kihangosító nélkül telefonáló tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm