32 °C Budapest

Hóhelyzet! Járhatatlan utak, akadályok, viharos szél

2010. február 12. 08:17

A Dunántúlon több utat is járhatatlanná tett a hófúvás: Vas és Zala megyében összesen 7 útszakaszt zárt le a Magyar Közút. Elzárt település viszont jelenleg sehol sincs az országban. A szél a nap folyamán sokfelé lesz viharos, ezért további hófúvásokra is lehet számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. A közútkezelő ugyanakkor kéri a közlekedők együttműködését is: ha tehetik, ne induljanak útnak.

A Dunántúl északi felén Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében most is havazik. A főutak és a mellékutak a Dunántúl nagy részén havasak, hókásásak, a letaposott hótól csúszósak vagy latyakosak. Csorna térségében jégbordásak, Harkány közelében viszont jegesek.

Vas és Zala megyében a következő útszakaszokon vannak hóakadályok: a Kemenesszentmárton-Mersevát és a Karakó-Jánosháza összekötőúton, valamint a Boba - Nemeskocs összekötő úton Nemeskocstól nyugatra a 3-as és a 4-es km között hóátfúvások miatt még nem lehet közlekedni. Tegnap este le kellett zárni a Baglad-Nemesnép, a Páli és Edve összekötő utat. Éjjel lett járhatatlan a Tófej - Söjtör és az Egyházasrádóc - Nagykölked összekötőút.

A Szombathely - Söpte, a Söpte - Salköveskút összekötő út és a Szeleste - Ölbő összekötő utakat a közútkezelő gépei letakarították, a lezárás megszűnt. Ugyanakkor csak egy nyomon járható az Ölbő - Sárvár, a Pápóc - Kemenesszentpéter és a Vönöck - Kemenesmagasi összekötőút.

Az északkeleti országrészben a kisforgalmú mellékutakon akadnak még letaposott havas vagy jégbordás szakaszok.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését folyamatosan végzik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei, ugyanakkor a hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes - mivel a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra.

Amennyiben elakadna járművével a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljon el segítséget keresni! A közútkezelő mindenkit arra kér, amennyiben teheti, ne induljon útnak, várja meg a veszélyes időjárás végét.

A közlekedők friss információkat kaphatnak a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a regionális ügyeletek elérhetőségein is, amit a www.kozut.hu internetes oldalon találnak meg.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?