14 °C Budapest

Havazás, hófúvás: nyári abronccsal öngyilkosság elindulni!

2010. január 31. 09:16

Tovább tart a szombaton elkezdődött intenzív havazás. Az északnyugati szél jelenleg is sokfelé viharos, ezért hófúvásokra is lehet számítani, elsősorban az északi országrészben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

Folyamatosan havazik a Duna vonalától keletre eső területeken. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén szinte tegnap óta tart a havazás, de már az Alföldön, a Hajdúságban és a Viharsarokban is téliesek az útviszonyok. A látási viszonyok is korlátozottak, ahol intenzív a havazás például Edelény és Gyomaendrőd környékén, ott alig 100 méterre lehet csak ellátni. A Dunántúlon csak Paks, Szekszárd és Mohács köretében hullik friss hó.

A fővárostól északra és a Dunától keletre eső körzetekben, a Duna-Tisza-közén, a Jászságban, az Alföldön, a Hajdúságban és a Nyírségben a fő- és mellékutak egyaránt havasak, letaposott hótól síkosak. Néhol egyre erősebb a szél, így ezeken a területeken hófúvásra is lehet számítani. A hegyvidéki utakon, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Bükkben is téliesek az útviszonyok, a sportcentrumok ugyanakkor megközelíthetőek.

A folyamatos szórásnak és hó eltakarításnak köszönhetően a Zempléni térséget kivéve minden út járható, de csak téli vezetési rutinnal és téli gumival rendelkező autósoknak érdemes útnak indulni.

"A hó eltakarítását folyamatosan végzik gépeink. A tisztítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdjük, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6-24 órán belül, a mellékúthálózatról is letakarítjuk a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni." - mondta el Légrádi Veronika, a társaság szóvivője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan jelenleg mintegy 600 gépe dolgozik a hóeltakarításon és a síkosság mentesítésen. A gépek egész éjszaka folyamatosan ekéztek, szórtak és takarították a havat az országos fő- és mellékutakon egyaránt, ugyanakkor az úthálózat jelenleg letaposott, havas, síkos és lassan járható. Viszont járhatatlan út, vagy elzárt település sehol sincs. A Dunántúlon a főutak már jól járhatóak, de mellékutakon a Bakonyban és Pápa körzetében jégbordás szakaszok előfordulnak. A tegnapi havazás nyomán a mellékutak havasak, síkosak, de a Kisalföldön, valamint Vas, Zala és Somogy megye területén már hómentes a burkolat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hófúvás miatt ugyanakkor a Zemplénben már csak nagyon nehezen lehet közlekedni Vilmány és Fóny, Pere-Abaújszántó és Felsődobsza-Abaújszántó települések között, valamint a 37-es főúttól Újharangodra vezető útszakaszt is lezárták. Reggel 7 órától nem lehet közlekedni az Abaújkér - Aranyospuszta, és a Megyaszó - Legyesbénye közötti utakon sem.

Hófúvások jellemzően legalább 25-30 centiméteres hó esetében fordulnak elő, leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken vagy a dombok közötti nyílásoknál. A havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes - különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra.

Amennyiben elakadna járművével a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljon el segítséget keresni! A társaság mindenkit arra kér, amennyiben teheti, ne induljon útnak, várja meg a veszélyes időjárás végét. A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18