14 °C Budapest

Havazás, hófúvás: nyári abronccsal öngyilkosság elindulni!

2010. január 31. 09:16

Tovább tart a szombaton elkezdődött intenzív havazás. Az északnyugati szél jelenleg is sokfelé viharos, ezért hófúvásokra is lehet számítani, elsősorban az északi országrészben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

Folyamatosan havazik a Duna vonalától keletre eső területeken. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén szinte tegnap óta tart a havazás, de már az Alföldön, a Hajdúságban és a Viharsarokban is téliesek az útviszonyok. A látási viszonyok is korlátozottak, ahol intenzív a havazás például Edelény és Gyomaendrőd környékén, ott alig 100 méterre lehet csak ellátni. A Dunántúlon csak Paks, Szekszárd és Mohács köretében hullik friss hó.

A fővárostól északra és a Dunától keletre eső körzetekben, a Duna-Tisza-közén, a Jászságban, az Alföldön, a Hajdúságban és a Nyírségben a fő- és mellékutak egyaránt havasak, letaposott hótól síkosak. Néhol egyre erősebb a szél, így ezeken a területeken hófúvásra is lehet számítani. A hegyvidéki utakon, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Bükkben is téliesek az útviszonyok, a sportcentrumok ugyanakkor megközelíthetőek.

A folyamatos szórásnak és hó eltakarításnak köszönhetően a Zempléni térséget kivéve minden út járható, de csak téli vezetési rutinnal és téli gumival rendelkező autósoknak érdemes útnak indulni.

"A hó eltakarítását folyamatosan végzik gépeink. A tisztítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdjük, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6-24 órán belül, a mellékúthálózatról is letakarítjuk a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni." - mondta el Légrádi Veronika, a társaság szóvivője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan jelenleg mintegy 600 gépe dolgozik a hóeltakarításon és a síkosság mentesítésen. A gépek egész éjszaka folyamatosan ekéztek, szórtak és takarították a havat az országos fő- és mellékutakon egyaránt, ugyanakkor az úthálózat jelenleg letaposott, havas, síkos és lassan járható. Viszont járhatatlan út, vagy elzárt település sehol sincs. A Dunántúlon a főutak már jól járhatóak, de mellékutakon a Bakonyban és Pápa körzetében jégbordás szakaszok előfordulnak. A tegnapi havazás nyomán a mellékutak havasak, síkosak, de a Kisalföldön, valamint Vas, Zala és Somogy megye területén már hómentes a burkolat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hófúvás miatt ugyanakkor a Zemplénben már csak nagyon nehezen lehet közlekedni Vilmány és Fóny, Pere-Abaújszántó és Felsődobsza-Abaújszántó települések között, valamint a 37-es főúttól Újharangodra vezető útszakaszt is lezárták. Reggel 7 órától nem lehet közlekedni az Abaújkér - Aranyospuszta, és a Megyaszó - Legyesbénye közötti utakon sem.

Hófúvások jellemzően legalább 25-30 centiméteres hó esetében fordulnak elő, leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken vagy a dombok közötti nyílásoknál. A havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes - különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra.

Amennyiben elakadna járművével a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljon el segítséget keresni! A társaság mindenkit arra kér, amennyiben teheti, ne induljon útnak, várja meg a veszélyes időjárás végét. A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem