16 °C Budapest

Mikor lesz az oroszoké az Opel?

2009. október 26. 12:02

Vizsgálódik az Európai Unió Versenybizottsága az Opel eladási procedúrájának tisztaságával kapcsolatban. Két hónapig nem történt semmi, november elején talán pont kerülhet az ügy végére.

Bár az elhatározás már szeptember elején megszületett, mégsem történt meg az Opel eladása. A késlekedés oka, hogy az Európai Unió Versenybizottságánál kételyek merültek fel az ajánlattevőknek felkínált egyenlő feltételekkel és a kiválasztási folyamat tisztaságával kapcsolatban.

A GM igazgatótanácsának szeptember eleji közleménye szerint az Opel többségi tulajdonát a kanadai Magna és az orosz Sberbank konzorciumnak értékesíti az autóipari óriás. A megállapodás-tervezet értelmében az új vevő a részvények 55%-át veszi meg, 35%-ot megtart magának a GM, a fennmaradó 10%-ot pedig a gyár dolgozóinak értékesítik. A megállapodáshoz az is hozzátartozik, hogy az ügylet után a német kormány mintegy 4,5 milliárd eurós segítséget nyújt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő gyárnak.

A GM amellett, hogy 35%-os részesedést megtart a német autógyárban, a továbbiakban is forgalmazná az Opel saját márkáira átültetett modelljeit az Egyesült Államokban. Az értékesítés ügyében egyelőre nem történt jelentős előrelépés az elmúlt közel két hónap során. A végleges megállapodás, amennyiben az EU Versenybizottsága is áldását adja rá, várhatóan a GM november 3-i igazgatósági ülésén születhet meg - írja a MotorAuthority.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?