-1 °C Budapest

Mikor lesz az oroszoké az Opel?

2009. október 26. 12:02

Vizsgálódik az Európai Unió Versenybizottsága az Opel eladási procedúrájának tisztaságával kapcsolatban. Két hónapig nem történt semmi, november elején talán pont kerülhet az ügy végére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár az elhatározás már szeptember elején megszületett, mégsem történt meg az Opel eladása. A késlekedés oka, hogy az Európai Unió Versenybizottságánál kételyek merültek fel az ajánlattevőknek felkínált egyenlő feltételekkel és a kiválasztási folyamat tisztaságával kapcsolatban.

A GM igazgatótanácsának szeptember eleji közleménye szerint az Opel többségi tulajdonát a kanadai Magna és az orosz Sberbank konzorciumnak értékesíti az autóipari óriás. A megállapodás-tervezet értelmében az új vevő a részvények 55%-át veszi meg, 35%-ot megtart magának a GM, a fennmaradó 10%-ot pedig a gyár dolgozóinak értékesítik. A megállapodáshoz az is hozzátartozik, hogy az ügylet után a német kormány mintegy 4,5 milliárd eurós segítséget nyújt a nehéz pénzügyi helyzetben lévő gyárnak.

A GM amellett, hogy 35%-os részesedést megtart a német autógyárban, a továbbiakban is forgalmazná az Opel saját márkáira átültetett modelljeit az Egyesült Államokban. Az értékesítés ügyében egyelőre nem történt jelentős előrelépés az elmúlt közel két hónap során. A végleges megállapodás, amennyiben az EU Versenybizottsága is áldását adja rá, várhatóan a GM november 3-i igazgatósági ülésén születhet meg - írja a MotorAuthority.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?