13 °C Budapest

Nem kellett a roncsprémium: itt az eredménye!

2009. július 16. 06:20

A 2008. első félévi 85 211 darabbal szemben mindössze 51 069 új autó talált gazdára az idei első félévben. Az élen 8 934 darabbal a Suzuki áll, őket követi 5 211 új autóval az Opel és 4 944 eladással a Ford. Több mint 50 %-kal kevesebb autót helyeztek forgalomba, 11 325 autót kivittek az országból.

Személygépkocsi és terepjáró:

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette a legfrissebb újautó eladási statisztikáit. Az idei első félévben 40,07 %-kal kevesebb új autó talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában. A 38,16 %-os visszaesés ellenére megőrizte piacvezető helyét a Suzuki, de annak ellenére nem változott a helyzet a dobogó második és harmadik fokán sem, hogy alig több mint feleannyi új autót tudott az Opel és a Ford is, mint egy évvel ezelőtt.

A Magyarországon eladott Suzukik 43,97 %-át külföldön helyezték forgalomba (a Porschék tekintetében például 78,95 % ez az arány), de több mint ezer Toyotát és Volkswagent is kivittek az országból. Az összes eladott új személygépkocsi 22,18 %-át, 11 325 darabot nem Magyarországon helyezték forgalomba (a roncsprémium elvetése után most lehet kalkulálni, hogy mennyi regisztrációs adóbevételtól esett el az ország).

A piaci átlagnak megfelelő zuhanás után a negyedik helyen végzett a Volkswagen, ugyanakkor növelni tudta piaci részesedését a Toyota és a Renault is. Minden huszadik autós Skodát vásárolt, a többi gyártó azonban már csak kevesebb, mint kétezer autót tudott értékesíteni. A top 10-ben egyedül a Honda tudta megközelíteni a tavalyi teljesítményét, a japán gyártónál "csupán" 13,64 %-kal csökkentek az eladások.

Említést érdemel a 11. helyezett Nissan, mely mindössze 37-tel kevesebb új autóz adott el, mint egy évvel ezelőtt, ezzel 62,63 %-kal növelni tudták a piaci részesedésüket. Szorosan követi egymást a Mercedes, Audi, BMW hármas, bár a Mercedesből talált a legtöbb gazdára, a BMW eladási csökkentek legkevésbé az előző évhez képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kis-haszonjárművek:

A haszonjárművek esetében valamivel magasabb, 40,91 %-os volt az eladási volumen visszaesése. A válság ellenére a Nissan (és a futottal még kategóriában a Land-Rover, valamint a Kia is) növelni tudta az eladásait, előbbi márkából a tavalyi 617-tel szemben idén 638 darab gurult ki a szalonokból. A piaci részesedés tekintetében a Ford közel 9 százalékpontos növekedést ért el, közel minden negyedik eladott új kis-haszonjármű ehhez a márkához tartozik.

A második Volkswagen és a harmadik helyezett Fiat még 10 % feletti piaci részesedést produkált, de az utóbbi márka 50 % feletti volumencsökkenés mellett érte el a 10,08 %-os tortaszeletet. A félév nagy vesztesei között található a Peugeot, a Citroen és a Renault is, mindhárom francia márka jelentős visszaesést szenvedett el az előző évhez képest.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm