14 °C Budapest

Nem kellett a roncsprémium: itt az eredménye!

2009. július 16. 06:20

A 2008. első félévi 85 211 darabbal szemben mindössze 51 069 új autó talált gazdára az idei első félévben. Az élen 8 934 darabbal a Suzuki áll, őket követi 5 211 új autóval az Opel és 4 944 eladással a Ford. Több mint 50 %-kal kevesebb autót helyeztek forgalomba, 11 325 autót kivittek az országból.

Személygépkocsi és terepjáró:

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette a legfrissebb újautó eladási statisztikáit. Az idei első félévben 40,07 %-kal kevesebb új autó talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában. A 38,16 %-os visszaesés ellenére megőrizte piacvezető helyét a Suzuki, de annak ellenére nem változott a helyzet a dobogó második és harmadik fokán sem, hogy alig több mint feleannyi új autót tudott az Opel és a Ford is, mint egy évvel ezelőtt.

A Magyarországon eladott Suzukik 43,97 %-át külföldön helyezték forgalomba (a Porschék tekintetében például 78,95 % ez az arány), de több mint ezer Toyotát és Volkswagent is kivittek az országból. Az összes eladott új személygépkocsi 22,18 %-át, 11 325 darabot nem Magyarországon helyezték forgalomba (a roncsprémium elvetése után most lehet kalkulálni, hogy mennyi regisztrációs adóbevételtól esett el az ország).

A piaci átlagnak megfelelő zuhanás után a negyedik helyen végzett a Volkswagen, ugyanakkor növelni tudta piaci részesedését a Toyota és a Renault is. Minden huszadik autós Skodát vásárolt, a többi gyártó azonban már csak kevesebb, mint kétezer autót tudott értékesíteni. A top 10-ben egyedül a Honda tudta megközelíteni a tavalyi teljesítményét, a japán gyártónál "csupán" 13,64 %-kal csökkentek az eladások.

Említést érdemel a 11. helyezett Nissan, mely mindössze 37-tel kevesebb új autóz adott el, mint egy évvel ezelőtt, ezzel 62,63 %-kal növelni tudták a piaci részesedésüket. Szorosan követi egymást a Mercedes, Audi, BMW hármas, bár a Mercedesből talált a legtöbb gazdára, a BMW eladási csökkentek legkevésbé az előző évhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kis-haszonjárművek:

A haszonjárművek esetében valamivel magasabb, 40,91 %-os volt az eladási volumen visszaesése. A válság ellenére a Nissan (és a futottal még kategóriában a Land-Rover, valamint a Kia is) növelni tudta az eladásait, előbbi márkából a tavalyi 617-tel szemben idén 638 darab gurult ki a szalonokból. A piaci részesedés tekintetében a Ford közel 9 százalékpontos növekedést ért el, közel minden negyedik eladott új kis-haszonjármű ehhez a márkához tartozik.

A második Volkswagen és a harmadik helyezett Fiat még 10 % feletti piaci részesedést produkált, de az utóbbi márka 50 % feletti volumencsökkenés mellett érte el a 10,08 %-os tortaszeletet. A félév nagy vesztesei között található a Peugeot, a Citroen és a Renault is, mindhárom francia márka jelentős visszaesést szenvedett el az előző évhez képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem