20 °C Budapest

10 százalékot is spórolhatsz az üzemanyagon: az EU elintézi?

2009. október 6. 15:02

A megfelelő autógumik használata nem csak üzemanyagszámlánkat, de személyes szén‑dioxid‑kibocsátásunkat is jelentősen csökkentheti. Az EP ipari szakbizottsága és a Tanács múlt csütörtökön megállapodásra jutott az új gumiabroncs‑címkézési rendszerről -adta hírül az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ivo Belet belga néppárti képviselő - a parlamenti témafelelős- szerint a jobb minőségű gumik használata nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A közúti közlekedés felelős az európai CO2 kibocsátás 25% áért. Az autógumik fontos szerepet játszanak a CO2 kibocsátás csökkentésében, mivel ők felelősek a járművek teljes energiafelhasználásának mintegy 20-30% áért.

Ami a személygépkocsikat illeti, energiatakarékosabb autógumikkal az üzemanyagköltségek akár 10%-át is megspórolhatjuk.

Az új gumiabroncs‑címkézési rendszer egyszerű és világos, és nem okoz jelentős többletköltségeket az iparág számára. A képviselő bízik benne, hogy a minőségi gyártók minél hamarabb alkalmazzák majd a címkét, az ő esetükben ez egyelőre csak választható.

A használt gumik cseréje kedvező az Európában értékesített gumik 78%-a számára. Így - Ivo Belet szerint- mindannyiunknak megvan a lehetősége és felelőssége, hogy gazdaságos gumiabroncsot válasszon. Ezek jó a környezetnek és a pénztárcánknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csütörtökön elfogadott kompromisszumos szöveget még formálisan jóvá kell hagynia a Tanácsnak, mielőtt az a teljes Ház elé kerül végső jóváhagyásra. A tervek szerint az új címkézési rendszer 2012 végéig lép hatályba.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?