-2 °C Budapest

10 százalékot is spórolhatsz az üzemanyagon: az EU elintézi?

2009. október 6. 15:02

A megfelelő autógumik használata nem csak üzemanyagszámlánkat, de személyes szén‑dioxid‑kibocsátásunkat is jelentősen csökkentheti. Az EP ipari szakbizottsága és a Tanács múlt csütörtökön megállapodásra jutott az új gumiabroncs‑címkézési rendszerről -adta hírül az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ivo Belet belga néppárti képviselő - a parlamenti témafelelős- szerint a jobb minőségű gumik használata nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A közúti közlekedés felelős az európai CO2 kibocsátás 25% áért. Az autógumik fontos szerepet játszanak a CO2 kibocsátás csökkentésében, mivel ők felelősek a járművek teljes energiafelhasználásának mintegy 20-30% áért.

Ami a személygépkocsikat illeti, energiatakarékosabb autógumikkal az üzemanyagköltségek akár 10%-át is megspórolhatjuk.

Az új gumiabroncs‑címkézési rendszer egyszerű és világos, és nem okoz jelentős többletköltségeket az iparág számára. A képviselő bízik benne, hogy a minőségi gyártók minél hamarabb alkalmazzák majd a címkét, az ő esetükben ez egyelőre csak választható.

A használt gumik cseréje kedvező az Európában értékesített gumik 78%-a számára. Így - Ivo Belet szerint- mindannyiunknak megvan a lehetősége és felelőssége, hogy gazdaságos gumiabroncsot válasszon. Ezek jó a környezetnek és a pénztárcánknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csütörtökön elfogadott kompromisszumos szöveget még formálisan jóvá kell hagynia a Tanácsnak, mielőtt az a teljes Ház elé kerül végső jóváhagyásra. A tervek szerint az új címkézési rendszer 2012 végéig lép hatályba.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem