10 százalékot is spórolhatsz az üzemanyagon: az EU elintézi?

2009. október 6. 15:02

A megfelelő autógumik használata nem csak üzemanyagszámlánkat, de személyes szén‑dioxid‑kibocsátásunkat is jelentősen csökkentheti. Az EP ipari szakbizottsága és a Tanács múlt csütörtökön megállapodásra jutott az új gumiabroncs‑címkézési rendszerről -adta hírül az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ivo Belet belga néppárti képviselő - a parlamenti témafelelős- szerint a jobb minőségű gumik használata nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy elérjük a CO2 kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A közúti közlekedés felelős az európai CO2 kibocsátás 25% áért. Az autógumik fontos szerepet játszanak a CO2 kibocsátás csökkentésében, mivel ők felelősek a járművek teljes energiafelhasználásának mintegy 20-30% áért.

Ami a személygépkocsikat illeti, energiatakarékosabb autógumikkal az üzemanyagköltségek akár 10%-át is megspórolhatjuk.

Az új gumiabroncs‑címkézési rendszer egyszerű és világos, és nem okoz jelentős többletköltségeket az iparág számára. A képviselő bízik benne, hogy a minőségi gyártók minél hamarabb alkalmazzák majd a címkét, az ő esetükben ez egyelőre csak választható.

A használt gumik cseréje kedvező az Európában értékesített gumik 78%-a számára. Így - Ivo Belet szerint- mindannyiunknak megvan a lehetősége és felelőssége, hogy gazdaságos gumiabroncsot válasszon. Ezek jó a környezetnek és a pénztárcánknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csütörtökön elfogadott kompromisszumos szöveget még formálisan jóvá kell hagynia a Tanácsnak, mielőtt az a teljes Ház elé kerül végső jóváhagyásra. A tervek szerint az új címkézési rendszer 2012 végéig lép hatályba.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?