1 °C Budapest

Súlyos pénzeket bukhatsz az autós extrákon

2009. október 9. 13:02

Befektetésnek pocsékak a luxusautókba rendelhető legújabb technikai fejlesztésekre alapuló méregdrága extrák, négy nagyobb kerék vagy egy ízléses metálfényezés viszont jó húzás lehet újautó-vásárláskor - derül ki a használtautó-értékeléssel foglalkozó brit Glass's új felméréséből.

Brit autópiaci szakértők egy minap megjelent tanulmányukban azt vizsgálták meg, hogy a kocsikba rendelhető különböző extrák az új árukhoz képest mennyivel emelik a használtautók értékét. A technikai extrák értéke még a fiatalabb használt járgányoknál is a töredékére csökkent, míg sok esetben az egyszerűbb plusz csomagok értéke növekedett az évek során.

Az új értékük átlagosan 86%-át veszítik el például a luxusautókba rendelhető követési távolságtartóval ellátott radarrendszerek. Az Audi, BMW és a Mercedes zászlóshajóiba átlagosan 1750 fontba (valamivel több, mint félmillió forintba) kerül újonnan egy ilyen berendezés, azonban egy egyéves ugyanolyan, de a radarral nem rendelkező használtautóért átlagosan már csak 250 fonttal lehet többet elkérni ezért az extráért Nagy-Britanniában. Hasonlóan magas (80% körüli) egy év alatt bekövetkező értékvesztéssel lehet számolni éjjellátó berendezés rendelése esetén is.

Meglepő módon léteznek olyan plusz felszereltségek, amelyek értéke akár emelkedhet is az évek során. A technikai kütyükkel éppen ellentétesen sokkal kedvezőbb árat kaphat a tulajdonos használtautójáért, ha gyári kialakítású optikai tuning elemekbe ruház be. A piackutatás példaként a 325i BMW-hez rendelhető 2500 angol font (733 ezer forint) értékű M sportcsomagját említi, ami egy év elteltével akár 3500 fontot is érhet a piacon. Ugyanígy akár ezer fonttal is megnyomhatja a használtautónk értékét, ha nullkilométeresen az alap kialakításnál egy vagy két számmal nagyobb felniket rendelünk hozzá.


Hasonlóan jó befektetésnek számít, ha népszerű fényezéssel kérjük az autónkat. Ennek segítségével nem csak a kocsi újraértékesítési ára növekedhet, hanem az eladására fordított idő is rövidülhet.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?