21 °C Budapest

Súlyos pénzeket bukhatsz az autós extrákon

2009. október 9. 13:02

Befektetésnek pocsékak a luxusautókba rendelhető legújabb technikai fejlesztésekre alapuló méregdrága extrák, négy nagyobb kerék vagy egy ízléses metálfényezés viszont jó húzás lehet újautó-vásárláskor - derül ki a használtautó-értékeléssel foglalkozó brit Glass's új felméréséből.

Brit autópiaci szakértők egy minap megjelent tanulmányukban azt vizsgálták meg, hogy a kocsikba rendelhető különböző extrák az új árukhoz képest mennyivel emelik a használtautók értékét. A technikai extrák értéke még a fiatalabb használt járgányoknál is a töredékére csökkent, míg sok esetben az egyszerűbb plusz csomagok értéke növekedett az évek során.

Az új értékük átlagosan 86%-át veszítik el például a luxusautókba rendelhető követési távolságtartóval ellátott radarrendszerek. Az Audi, BMW és a Mercedes zászlóshajóiba átlagosan 1750 fontba (valamivel több, mint félmillió forintba) kerül újonnan egy ilyen berendezés, azonban egy egyéves ugyanolyan, de a radarral nem rendelkező használtautóért átlagosan már csak 250 fonttal lehet többet elkérni ezért az extráért Nagy-Britanniában. Hasonlóan magas (80% körüli) egy év alatt bekövetkező értékvesztéssel lehet számolni éjjellátó berendezés rendelése esetén is.

Meglepő módon léteznek olyan plusz felszereltségek, amelyek értéke akár emelkedhet is az évek során. A technikai kütyükkel éppen ellentétesen sokkal kedvezőbb árat kaphat a tulajdonos használtautójáért, ha gyári kialakítású optikai tuning elemekbe ruház be. A piackutatás példaként a 325i BMW-hez rendelhető 2500 angol font (733 ezer forint) értékű M sportcsomagját említi, ami egy év elteltével akár 3500 fontot is érhet a piacon. Ugyanígy akár ezer fonttal is megnyomhatja a használtautónk értékét, ha nullkilométeresen az alap kialakításnál egy vagy két számmal nagyobb felniket rendelünk hozzá.


Hasonlóan jó befektetésnek számít, ha népszerű fényezéssel kérjük az autónkat. Ennek segítségével nem csak a kocsi újraértékesítési ára növekedhet, hanem az eladására fordított idő is rövidülhet.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05