14 °C Budapest

Utaznak az ittas sofőrök(re): repülnek az ezresek

2009. október 5. 05:01

Nem megengedhetetlen luxus egy-egy alkalommal sofőrt rendelni magunknak éjszaka Budapesten, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha sofőrt hívunk.

Inna egy sört, és egyben a saját kocsijával szeretne hazamenni? Semmi gond, mi megoldjuk a problémáját - hirdetik magukat a(z éjszakai) sofőrszolgálatok. Az éjszakai sofőri szolgáltatás már régóta elérhető Budapesten, ám a sofőrszolgálatok még mindig sokkal kevésbé ismertek a taxi társaságoknál. Pedig az áruk nem indokolja a népszerűtlenséget, ugyanis a sofőr segítségével történő hazautazás nem kerül sokkal többe az éjjeli taxizásnál.


Az ár kulcsfontosságú a piacon, mivel a tudatos fogyasztó néhány kattintás alatt összehasonlíthatja a többségében csak az interneten és az éttermekben, éjjeli szórakozóhelyeken hirdető cégek árait. Az árakat többnyire kétféle módon alakítják a vállalkozások. Az egyik népszerű árképzési rendszer az induló és a célkerület alapján meghatározott díj. Az ilyen díjtáblázatokkal dolgozó cégeknél a kerületen belüli fuvar a legolcsóbb, általában 2500-3000 forintba kerül, és a legtöbb esetben Budapest legtávolabbi kerületei között is 6000 forint alatt marad a végösszeg. A Budapesten kívül induló/végződő fuvarok esetén a be/kilépő kerület alapján számolt tarifához adják hozzá az egyes településekre külön meghatározott fix összeget, amelyet a település Budapesttől való távolsága alapján állapítanak meg. A vidéki számla már borsosabb, de ne feledjük, Budapesten kívül a taxi is dupla pénzért gurul.

Egy másik kedvelt árképzési rendszer a kilométer arányos fizetés. Ebben az esetben a cégek egy fix kiállási díjat, kb. 2000 forintot kérnek el, valamint ezen felül minden megtett kilométer után 150-180 forintot számolnak fel, Budapest határán kívül pedig a kilométerdíj dupláját. Ez a rendszer azoknak az ügyfeleknek lehet optimális választás, akik csak nagyon rövid utat kívánnak megtenni, vagy a kerülethatárokhoz közel szeretnének indulni/érkezni. Egyre kedveltebb a társaságok körében egy harmadik viteldíj-számítási rendszer, ami Budapest egész területére egységes fix kb. 3500-4000 forintos árat határoz meg.

Mire figyeljünk, ha éjszakai sofőrt rendelünk?

Az árak tekintetében érdemes előre tájékozódni az interneten, és az útvonalunkhoz legmegfelelőbb viteldíjú céget kiválasztani. Ezenkívül nem érdemes nagyon megvárakoztatni az általában 35-40 perc alatt kiérkező sofőröket, ugyanis az első 5-10 perces ingyenes várakozási idő után percenként 50-60 forintért várja meg a kuncsaftot a bérsofőr.

Sokan azért nem veszik igénybe a sofőrszolgálatokat, mert félnek, hogy az idegen sofőr esetleg összetöri a kocsijukat. Erre valóban meg van az esély, balesetek mindig történhetnek, ám a jobb sofőrszolgálatokról elmondható, hogy megválogatják az alkalmazottaikat, és a törzsutasok megszerzése/megtartása miatt sem dolgoznak mazsolákkal. Ugyan kicsi az esélye egy, a sofőr hibájából bekövetkező balesetnek, azonban ha a baj már bekövetkezett, jó, ha előzőleg olyan céget választottunk, amely rendelkezik felelősségbiztosítással különösen akkor, ha autónkra nem kötöttük meg a Casco-t.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban több tucat cég szolgáltatásai között válogathatunk. Érdemes több sofőrszolgálat szolgáltatását is kipróbálni, és a tapasztalatok birtokában az általunk legjobbnak ítélet vállalkozás sofőrjét rendelni folyamatosan, mivel a szolgáltatók többsége törzsutas kedvezményt is nyújt kiemelt ügyfeleinek.

Kik szolgáltatnak a piacon?

A legkülönfélébb méretű cégek kínálják szolgáltatásaikat éjszakánként Budapesten. Az amatőr ügyeskedőktől kezdve, a családi vállalkozásokon keresztül, a 24 órás diszpécserszolgálattal rendelkező és egy hétvégi éjszakán több tucat sofőrrel dolgozó nagyobb vállalkozásokig. A piacon egy átlagos sofőrszolgálat hétköznapokon 3-5, hétvégenként 10-12 sofőrrel áll az ügyfelei rendelkezésére. Egy sofőr pedig az utak hosszától függően 1-5 fuvart tud lebonyolítani egy este során.

A pénzügyi válság nem volt kihatással a Pénzcentrum megkeresésére választ adó sofőrszolgálatok fuvarszámára. A zéró toleranciának és a szolgáltatás népszerűsödésének köszönhetően a cégek többségének forgalma növekedett az elmúlt időszakban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm