14 °C Budapest

Utaznak az ittas sofőrök(re): repülnek az ezresek

2009. október 5. 05:01

Nem megengedhetetlen luxus egy-egy alkalommal sofőrt rendelni magunknak éjszaka Budapesten, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha sofőrt hívunk.

Inna egy sört, és egyben a saját kocsijával szeretne hazamenni? Semmi gond, mi megoldjuk a problémáját - hirdetik magukat a(z éjszakai) sofőrszolgálatok. Az éjszakai sofőri szolgáltatás már régóta elérhető Budapesten, ám a sofőrszolgálatok még mindig sokkal kevésbé ismertek a taxi társaságoknál. Pedig az áruk nem indokolja a népszerűtlenséget, ugyanis a sofőr segítségével történő hazautazás nem kerül sokkal többe az éjjeli taxizásnál.


Az ár kulcsfontosságú a piacon, mivel a tudatos fogyasztó néhány kattintás alatt összehasonlíthatja a többségében csak az interneten és az éttermekben, éjjeli szórakozóhelyeken hirdető cégek árait. Az árakat többnyire kétféle módon alakítják a vállalkozások. Az egyik népszerű árképzési rendszer az induló és a célkerület alapján meghatározott díj. Az ilyen díjtáblázatokkal dolgozó cégeknél a kerületen belüli fuvar a legolcsóbb, általában 2500-3000 forintba kerül, és a legtöbb esetben Budapest legtávolabbi kerületei között is 6000 forint alatt marad a végösszeg. A Budapesten kívül induló/végződő fuvarok esetén a be/kilépő kerület alapján számolt tarifához adják hozzá az egyes településekre külön meghatározott fix összeget, amelyet a település Budapesttől való távolsága alapján állapítanak meg. A vidéki számla már borsosabb, de ne feledjük, Budapesten kívül a taxi is dupla pénzért gurul.

Egy másik kedvelt árképzési rendszer a kilométer arányos fizetés. Ebben az esetben a cégek egy fix kiállási díjat, kb. 2000 forintot kérnek el, valamint ezen felül minden megtett kilométer után 150-180 forintot számolnak fel, Budapest határán kívül pedig a kilométerdíj dupláját. Ez a rendszer azoknak az ügyfeleknek lehet optimális választás, akik csak nagyon rövid utat kívánnak megtenni, vagy a kerülethatárokhoz közel szeretnének indulni/érkezni. Egyre kedveltebb a társaságok körében egy harmadik viteldíj-számítási rendszer, ami Budapest egész területére egységes fix kb. 3500-4000 forintos árat határoz meg.

Mire figyeljünk, ha éjszakai sofőrt rendelünk?

Az árak tekintetében érdemes előre tájékozódni az interneten, és az útvonalunkhoz legmegfelelőbb viteldíjú céget kiválasztani. Ezenkívül nem érdemes nagyon megvárakoztatni az általában 35-40 perc alatt kiérkező sofőröket, ugyanis az első 5-10 perces ingyenes várakozási idő után percenként 50-60 forintért várja meg a kuncsaftot a bérsofőr.

Sokan azért nem veszik igénybe a sofőrszolgálatokat, mert félnek, hogy az idegen sofőr esetleg összetöri a kocsijukat. Erre valóban meg van az esély, balesetek mindig történhetnek, ám a jobb sofőrszolgálatokról elmondható, hogy megválogatják az alkalmazottaikat, és a törzsutasok megszerzése/megtartása miatt sem dolgoznak mazsolákkal. Ugyan kicsi az esélye egy, a sofőr hibájából bekövetkező balesetnek, azonban ha a baj már bekövetkezett, jó, ha előzőleg olyan céget választottunk, amely rendelkezik felelősségbiztosítással különösen akkor, ha autónkra nem kötöttük meg a Casco-t.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fővárosban több tucat cég szolgáltatásai között válogathatunk. Érdemes több sofőrszolgálat szolgáltatását is kipróbálni, és a tapasztalatok birtokában az általunk legjobbnak ítélet vállalkozás sofőrjét rendelni folyamatosan, mivel a szolgáltatók többsége törzsutas kedvezményt is nyújt kiemelt ügyfeleinek.

Kik szolgáltatnak a piacon?

A legkülönfélébb méretű cégek kínálják szolgáltatásaikat éjszakánként Budapesten. Az amatőr ügyeskedőktől kezdve, a családi vállalkozásokon keresztül, a 24 órás diszpécserszolgálattal rendelkező és egy hétvégi éjszakán több tucat sofőrrel dolgozó nagyobb vállalkozásokig. A piacon egy átlagos sofőrszolgálat hétköznapokon 3-5, hétvégenként 10-12 sofőrrel áll az ügyfelei rendelkezésére. Egy sofőr pedig az utak hosszától függően 1-5 fuvart tud lebonyolítani egy este során.

A pénzügyi válság nem volt kihatással a Pénzcentrum megkeresésére választ adó sofőrszolgálatok fuvarszámára. A zéró toleranciának és a szolgáltatás népszerűsödésének köszönhetően a cégek többségének forgalma növekedett az elmúlt időszakban.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?