Új magyar busz Budapesten? + fotó

2009. október 2. 12:02

Hosszú idő után ismét új, magyar fejlesztésű és gyártású autóbuszok közlekedhetnek Budapesten. A Citadelláról elnevezett városi busz várható árszintje a magyar gyártó szerint a versenytársakénál kedvezőbben alakul majd.

A múlt század hetvenes- nyolcvanas éveiben a magyar autóbuszgyártás a világ élvonalába tartozott és sikereire egy egész ország volt büszke. A rendszerváltást követően az Ikarus gyárak Budapesten és Székesfehérváron folyamatosan leépültek és jelenleg Ikarus márkanéven buszgyártás nem folyik.

Feltámadhat a magyar buszgyártás

A magyar autóbuszgyártás azonban nem szűnt meg. Az országban a legnagyobb autóbuszgyártó kapacitással és piaci részesedéssel a Kravtex Kft., Kühne Zrt. Vasöntöde Kft. cégcsoport rendelkezik, amely 1999-től az elmúlt 10 évben a gyártó kapacitás mellett folyamatosan fejlesztette termékeit és eddig több mint 750 db új autóbuszt értékesített a hazai piacon.

 

Fotó: kravtex.hu


Az új autóbusz nevét pályázat útján választották ki. A versenyben több mint százan közel 300 név javaslattal vettek részt. A név kiválasztása nem véletlen, mint ahogy az autóbusz színe sem, egyértelműen azt a szándékot jelzi, hogy ezt a buszt elsősorban budapesti közlekedésre szánják.

A gyártó abban bízik, hogy a fővárosi döntéshozók tetszését is elnyeri majd az új generációs, alacsonypadlós Credo-Citadell.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?