Regisztrációs adó: milliárdos lyuk tátong az idei büdzsén

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 09:02

Hazánkban padlón van az autópiac, amit mi sem szemléltet jobban, mint az, hogy az újautó eladások közel 80 %-kal csökkentek az előző évhez képest. Az elmúlt 12 hónapban körülbelül 100 kereskedés húzta le végleg a rolót, a központi költségvetés pedig milliárdoktól esett el az eladások drámai visszaesése miatt.

Hazánkban hat évvel ezelőtt még 208 ezer új autót értékesítettek, valamint 73 ezer használt autót importáltak. 2009-ben jó, ha 80 ezer új autót sikerül értékesíteni, a használt import 8-9 ezer darab lehet - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak.

Hogy bukott egymilliót a gyanútlan autós? Veled is megtörténhet

Ennek következtében a regisztrációs adóbevételek is negatív rekordokat döngetnek, augusztusban alig egymilliárd forint folyt be az államkasszába. A Pénzügyminisztérium ebből az adónemből 82 milliárd forintos bevétellel számolt idén, augusztus végéig azonban csak 23 milliárdra tehető a bevétel.

Szakértők szerint a regisztrációs adó rendszere jó, de az adó mértéke nagyon magas. Ennek következtében hazánkban elterjedtek a külföldi rendszámú autók, melyek többszörös bevételkiesést jelentenek az államnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyomás! Figyelmeztetés minden autósnak

A piac zuhanása miatt körülbelül százra tehető azon autókereskedések száma, melyek végleg kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Volt olyan kereskedés, amely 200 alkalmazottjának mondott fel, de mindenkit el tudott helyezni más kereskedéseknél.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?