14 °C Budapest

Regisztrációs adó: milliárdos lyuk tátong az idei büdzsén

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 09:02

Hazánkban padlón van az autópiac, amit mi sem szemléltet jobban, mint az, hogy az újautó eladások közel 80 %-kal csökkentek az előző évhez képest. Az elmúlt 12 hónapban körülbelül 100 kereskedés húzta le végleg a rolót, a központi költségvetés pedig milliárdoktól esett el az eladások drámai visszaesése miatt.

Hazánkban hat évvel ezelőtt még 208 ezer új autót értékesítettek, valamint 73 ezer használt autót importáltak. 2009-ben jó, ha 80 ezer új autót sikerül értékesíteni, a használt import 8-9 ezer darab lehet - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak.

Hogy bukott egymilliót a gyanútlan autós? Veled is megtörténhet

Ennek következtében a regisztrációs adóbevételek is negatív rekordokat döngetnek, augusztusban alig egymilliárd forint folyt be az államkasszába. A Pénzügyminisztérium ebből az adónemből 82 milliárd forintos bevétellel számolt idén, augusztus végéig azonban csak 23 milliárdra tehető a bevétel.

Szakértők szerint a regisztrációs adó rendszere jó, de az adó mértéke nagyon magas. Ennek következtében hazánkban elterjedtek a külföldi rendszámú autók, melyek többszörös bevételkiesést jelentenek az államnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nyomás! Figyelmeztetés minden autósnak

A piac zuhanása miatt körülbelül százra tehető azon autókereskedések száma, melyek végleg kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Volt olyan kereskedés, amely 200 alkalmazottjának mondott fel, de mindenkit el tudott helyezni más kereskedéseknél.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem