15 °C Budapest

Regisztrációs adó: milliárdos lyuk tátong az idei büdzsén

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 09:02

Hazánkban padlón van az autópiac, amit mi sem szemléltet jobban, mint az, hogy az újautó eladások közel 80 %-kal csökkentek az előző évhez képest. Az elmúlt 12 hónapban körülbelül 100 kereskedés húzta le végleg a rolót, a központi költségvetés pedig milliárdoktól esett el az eladások drámai visszaesése miatt.

Hazánkban hat évvel ezelőtt még 208 ezer új autót értékesítettek, valamint 73 ezer használt autót importáltak. 2009-ben jó, ha 80 ezer új autót sikerül értékesíteni, a használt import 8-9 ezer darab lehet - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak.

Hogy bukott egymilliót a gyanútlan autós? Veled is megtörténhet

Ennek következtében a regisztrációs adóbevételek is negatív rekordokat döngetnek, augusztusban alig egymilliárd forint folyt be az államkasszába. A Pénzügyminisztérium ebből az adónemből 82 milliárd forintos bevétellel számolt idén, augusztus végéig azonban csak 23 milliárdra tehető a bevétel.

Szakértők szerint a regisztrációs adó rendszere jó, de az adó mértéke nagyon magas. Ennek következtében hazánkban elterjedtek a külföldi rendszámú autók, melyek többszörös bevételkiesést jelentenek az államnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyomás! Figyelmeztetés minden autósnak

A piac zuhanása miatt körülbelül százra tehető azon autókereskedések száma, melyek végleg kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Volt olyan kereskedés, amely 200 alkalmazottjának mondott fel, de mindenkit el tudott helyezni más kereskedéseknél.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?