9 °C Budapest

A "Szalainék" helyett az ellenőr kapja a pofont

Pénzcentrum
2009. szeptember 2. 08:32

Az utóbbi hónapokban mindennapossá vált a BKV-alkalmazottak fizikai bántalmazása, legutóbb egy munkába igyekvő villamosvezetőt vertek meg. Nincsenek biztonságban a jegyellenőrök és a buszvezetők sem, többször hallottuk már, hogy részeg, felbőszült utasok vágták őket állba. A balhék során szinte mindig szóba kerülnek a botrányos végkielégítési ügyek, így a "Szalainék" helyett az első vonalban dolgozók kapják a pofonokat - írja a Magyar Hírlap.

Ők szenvednek a brutális támadásoktól, mert az indulatos elkövetőknek ők vannak kéznél. Ezekben az esetekben mellékes, hogy a sínváltó, karbantartó, járművezető, jegyárusító vagy éppen ellenőr ugyanúgy elítéli a milliókat zsebre vágó górékat, mint az átlagpolgár, mégis rajtuk csattan az agresszív hőzöngők ostora.

Nem tudni, hogy lesz-e felelősségre vonás a paragrafusokkal gondosan körülbástyázott szerződések, a semmire sem jó tanulmányok nyomán kifizetett hihetetlen pénzek ügyében. A megállókban és a járművökön történt brutális esetek kapcsán érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy az anyagi károkozásokon kívül vajon milyen mértékű erkölcsi kár érte a vállalatot és az egész társadalmat.

Bebizonyosodott, hogy a tűz közelében bármit meg lehet csinálni, a korrupció a gazdasági, üzleti élet szerves részévé vált. Ennek egyik következménye a társadalmi morál leépülése, így a zsebre vágott millióknál lényegesen nagyobb károkozás az emberek hitén esett csorba. A "nem veszek jegyet" és a "nem dobok pénzt a parkoló automatába" hozzáállás jó mentőöv azoknak, akiknek az egyenes út helyett mindig jobb a görbe. Így aztán azért a morális károkozásért is felelni kell a végkielégítőknek, végkielégítetteknek.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?