Már nyomoznak a BKV ellen a milliárdos végkielégítések ügyében

2009. augusztus 10. 09:32

A Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával elrendelte a nyomozást a BKV-s végkielégítések ügyében. amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat.

Nem Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója felelős a közlekedési cégnél történt nagy összegű végkielégítésekért - mondta vasárnap Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a szocialisták országos elnöksége pénteken arra szólította fel a fővárosi alapszervezetét, hogy a személyi konzekvenciák levonása mellett tisztázzák a zrt.-nél kipattant botrányt. A politikus a több tíz- és százmilliós végkielégítéseket vérlázítónak tartja ebben a gazdasági helyzetben, az ezekről szóló szerződéseket azonban nem Kocsis, hanem elődei kötötték, és a vezérigazgató az általuk "felhalmozott sarat próbálja lapátolni". Szabó szerint a korábbi vezetőknek nem lett volna szabad ilyen, a mostani vezető kezét is megkötő szerződéseket aláírniuk.

A BKV-nál kirobbant végkielégítési botrány nyomán a Fővárosi Főügyészség több feljelentés alapján hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat. A közlekedési cégnél Kocsis István még július 23-án belső vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, elődei milyen tartalmú és mekkora összegű végkielégítéseket megállapító szerződéseket kötöttek, mielőtt ő munkába állt volna.

A BKV közleményben üdvözölte az MSZP országos elnökségének döntését a cégnél kifizetett végkielégítések kivizsgálásáról és az abból eredő személyi konzekvenciák levonásáról. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy a Kocsis által elrendelt ellenőrzést a teljes átláthatóság megteremtése érdekében kiterjesztették a cég összes felső vezetőjének végkielégítését és munkaszerződését érintő teljes körű és időkorlát nélküli vizsgálatra is. A vállalat emlékeztetett rá, hogy Kocsis István még a vizsgálat megkezdésekor jelezte, hogy megpróbálták eltitkolni előtte a botrányos szerződéseket. A BKV a vizsgálat lezárása után a legszigorúbban fog eljárni, és azokban az esetekben, amelyekben személyi felelősséget lehet megállapítani, megteszi a megfelelő lépéseket - áll a zrt. közleményében.

A Fidesz július 29-én jelentette be hogy a Legfőbb Ügyészséghez fordult a közlekedési cég volt humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra ügyében, akiről a Magyar Nemzet kiderítette, hogy százmillió forintos végkielégítést vehetett fel, majd a személyzeti vezetőt havi bruttó négymillió forintos fizetésért tovább foglalkoztatták. 2007 óta több mint egymilliárd forintot fizettek ki a BKV-nál végkielégítésekre. A korábbi hírekkel ellentétben a személyi következmények nem Kocsis Istvánt, hanem Hagyó Miklóst, az MSZP közlekedési ügyekért felelős főpolgármester-helyettesét érinthetik.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem