16 °C Budapest

Nemzetközi összefogás áll a benzindrágulás mögött?

2009. június 23. 13:31

Venezuela elnöke, Hugo Chavez levélben kérte meg Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy segítse 100 dollár fölé emelni a nyersolaj hordónkénti árát.

Chavez szerint a nagy olajkitermelő országoknak össze kell fognia. (Nyilván elfeledkezett az OPEC-ről, mely a világtermelés mintegy 40%-át adja, és amelynek Venezuela is tagja. Igaz, Oroszország nem.) Annyi mindenesetre biztos, hogy Venezuelának égető szüksége lenne az olajárak növekedésére (most 67 dollár körül áll a New York-i jegyzés), mivel az ország exportbevételének 93 százalékát az olaj adja.

Venezuela a világ hatodik-hetedik legnagyobb olajkitermelője, ám a tavalyi válság alaposan megviselte. Az olajárak jelenleg a tavalyi történelmi csúcs felénél járnak (jártak a negyedénél is), s eddig hiábavaló volt az OPEC minden kísérlete, hogy a kitermelés csökkentésével valahogy jelentősen megemeljék az olaj árfolyamát.

A növekvő olajárak természetesen a finomított üzemanyagok árait is jelentősen megemelnék. A magyar kutakon tavaly júliusban tetőzött az ár: akkor a benzin átlagosan 317, a gázolaj 335 forintba került.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05