Biodízel: kiegészítő támogatás a repcére

2009. május 20. 09:32

Az elmúlt egy évben tovább nőtt hazánkban az őszi vetésű káposztarepce vetésterülete. Bár a jelenlegi tonnánkénti 85 ezer forintos felvásárlási ár 35 %-kal kevesebb a tavalyinál, a gazdák mégis látnak fantáziát a repcében, mivel a biodízel-fogyasztás növekedése szinte biztosra vehető.

A magyarországi benzinkutak évente mintegy 3,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítenek. Ennek ma még csak 1-1,5 %-a a biodízel és a bioetanol tartalmú. 2008-ban megkezdték a biodízel keverését a gázolajba, valamint megjelent a piacon a 85 %-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag is.

A bioüzlet fellendülés előtt áll, mivel az Európai Unió előírja, hogy 2010-ig minimum 5,75 %-osra kell növelni az alternatív üzemanyagok részesedését az összes üzemanyag-fogyasztáson belül. Emellett a legalább 4,8 térfogatszázalék bioetanolt vagy -dízelt tartalmazó üzemanyagok jövedéki adója alacsonyabb.

Az uniós szabályozás a repcén alapuló biodízelszabványt favorizálja, így az energetikai célú repcetermelésre a szokásos területalapú támogatáson túl - annak egyharmad összegének megfelelő - további kiegészítő támogatást nyújt, amely Magyarországon hektáronként plusz 7800 forintot jelent.

Ennek hatására a repce vetésterülete hazánkban 5 év alatt 71 ezerről 266 ezer hektárra nőtt, így a 4. legnagyobb vetésterületű növénnyé vált. A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,6 tonnára emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?