24 °C Budapest

Biodízel: kiegészítő támogatás a repcére

2009. május 20. 09:32

Az elmúlt egy évben tovább nőtt hazánkban az őszi vetésű káposztarepce vetésterülete. Bár a jelenlegi tonnánkénti 85 ezer forintos felvásárlási ár 35 %-kal kevesebb a tavalyinál, a gazdák mégis látnak fantáziát a repcében, mivel a biodízel-fogyasztás növekedése szinte biztosra vehető.

A magyarországi benzinkutak évente mintegy 3,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítenek. Ennek ma még csak 1-1,5 %-a a biodízel és a bioetanol tartalmú. 2008-ban megkezdték a biodízel keverését a gázolajba, valamint megjelent a piacon a 85 %-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag is.

A bioüzlet fellendülés előtt áll, mivel az Európai Unió előírja, hogy 2010-ig minimum 5,75 %-osra kell növelni az alternatív üzemanyagok részesedését az összes üzemanyag-fogyasztáson belül. Emellett a legalább 4,8 térfogatszázalék bioetanolt vagy -dízelt tartalmazó üzemanyagok jövedéki adója alacsonyabb.

Az uniós szabályozás a repcén alapuló biodízelszabványt favorizálja, így az energetikai célú repcetermelésre a szokásos területalapú támogatáson túl - annak egyharmad összegének megfelelő - további kiegészítő támogatást nyújt, amely Magyarországon hektáronként plusz 7800 forintot jelent.

Ennek hatására a repce vetésterülete hazánkban 5 év alatt 71 ezerről 266 ezer hektárra nőtt, így a 4. legnagyobb vetésterületű növénnyé vált. A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,6 tonnára emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem