5 °C Budapest

Biodízel: kiegészítő támogatás a repcére

2009. május 20. 09:32

Az elmúlt egy évben tovább nőtt hazánkban az őszi vetésű káposztarepce vetésterülete. Bár a jelenlegi tonnánkénti 85 ezer forintos felvásárlási ár 35 %-kal kevesebb a tavalyinál, a gazdák mégis látnak fantáziát a repcében, mivel a biodízel-fogyasztás növekedése szinte biztosra vehető.

A magyarországi benzinkutak évente mintegy 3,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítenek. Ennek ma még csak 1-1,5 %-a a biodízel és a bioetanol tartalmú. 2008-ban megkezdték a biodízel keverését a gázolajba, valamint megjelent a piacon a 85 %-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag is.

A bioüzlet fellendülés előtt áll, mivel az Európai Unió előírja, hogy 2010-ig minimum 5,75 %-osra kell növelni az alternatív üzemanyagok részesedését az összes üzemanyag-fogyasztáson belül. Emellett a legalább 4,8 térfogatszázalék bioetanolt vagy -dízelt tartalmazó üzemanyagok jövedéki adója alacsonyabb.

Az uniós szabályozás a repcén alapuló biodízelszabványt favorizálja, így az energetikai célú repcetermelésre a szokásos területalapú támogatáson túl - annak egyharmad összegének megfelelő - további kiegészítő támogatást nyújt, amely Magyarországon hektáronként plusz 7800 forintot jelent.

Ennek hatására a repce vetésterülete hazánkban 5 év alatt 71 ezerről 266 ezer hektárra nőtt, így a 4. legnagyobb vetésterületű növénnyé vált. A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,6 tonnára emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?