1 °C Budapest

Gázszag a Maruti Suzukinál: robbantani készülnek

Pénzcentrum
2009. június 23. 15:02

Az indiai Maruti Suzuki elnök-vezérigazgatója a gyár mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a személyautók gyártásában 2010-re kategóriánként legalább egy modell esetében ráállnak a CNG (sűrített földgáz) meghajtás előállítására.

"Terveink szerint 2010-től minden kategóriában legalább egy modell elérhető lesz CNG-meghajtással, ezzel párhuzamosan leállítjuk az LPG (folyékony gáz) meghajtású autók előállítását" - mondta a vezérigazgató.

Az új erőforrások környezetvédelmi besorolása a nemzetközi sztenderdek szerint egy szinttel kedvezőbb, és bár az előállítási költségek magasabbak, hosszú távon az új rendszer használata pénztárcakímélőbbnek bizonyulhat.

Meg nem erősített hírek szerint elsőként az eladási toplisták élén álló Alto lesz elérhető az új erőforrással, de a vásárlók első alkalommal csak 2010-ben találkozhatnak a szalonokban a CNG meghajtású modellel.

Indiában a gáz egységára mindössze harmada a benzinnek, ami piaci robbanást eredményezhet az eladások tekintetében. A költségmegtakarítás a csökkentett szennyezőanyag-kibocsátású és környezetbarát autók esetében óriási lehet. Indiában vannak olyan tartományok, ahol a teljes tömegközlekedést gázüzemű járművek biztosítják.

A megfelelően kialakított sűrített földgázzal működő motor a benzinmotorral összehasonlítva legmagasabb tengelyteljesítményt nyújt, mivel a sűrített földgáz oktánszáma magasabb, mint a benziné. Az Otto-motorokhoz alkalmazható CNG berendezés tartalmaz egy nyomás szabályzót, egy gázkeverőt, vagy gáz-injektort. Az újabb CNG berendezések elektronikusan több pontos befecskendezéssel működnek, hasonlóan a napjainkban használt autókban működő gázolaj befecskendezési rendszerekhez.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?