19 °C Budapest

Nagyot robbant a világ legolcsóbb autója

Pénzcentrum
2009. május 8. 17:04

Úgy fest, a Tata Motors a lehető legjobbkor lépett piacra hat héttel ezelőtt a 2 ezer dollárba kerülő Nano-jával, hiszen a 16 napig tartó foglalási periódus alatt mintegy 203 ezer autóra fizettek elő vásárlók.

Alig hat héttel a világ legolcsóbb autójának titulált Tata Nano debütálása után már több százezren vallhatják tulajdonosnak magukat. Az Indiai Autógyártók Szövetsége (SIAM) elnöke szerint a Nanonak sikerült először ilyen gyors népszerűségre, és gazdára szert tennie. Összehasonlításképp, a szintén kisautónak számító, Indiában igen közkedvelt Suzuki Alto-ból 2000 óta összesen 93 ezer darabot sikerült eladni az országban.

Az új autó piacra való gyors berobbanása persze meglehetősen jól jön most a Tata Motorsnak, hiszen tavaly márciusban vásárolta meg a Fordtól a Jaguart és a Land Rovert, amihez 3 millió dollárnyi hitelhez folyamodott. Törleszteni tehát most van miből.

Az előjegyző vásárlóknak ugyanis az autó teljes vételárát ki kellett fizetniük, ami 507 millió dollárt hozott az autógyár konyhájára. Az autók leszállítása júliusban kezdődik, azonban többeknek egy évnél is hosszabb ideig kell majd várakozniuk, amíg áhított kocsijuk legurul a futószalagról.

A cég azt is vállalta, hogy az első 100 ezer legyártott autót sorsolás útján fogja "kiosztani" a vásárlók között, legkésőbb 2010 végéig, a többieknek azonban nem tudnak határidőt szabni, de aki nem bírná kivárni a sorát, visszakérheti a befizetett összeget. A türelmesebbek számára viszont akár kamatot is fizet a cég a pénzük után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Márpedig várakozniuk biztosan kell majd a leendő tulajdonosoknak, hiszen egyelőre csak az Észak-Indiában található Pantnagar-i gyárban folyik a gyártás, a tervezett Nano-gyár - ami évente 250 ezer példányt tudna legyártani - jövő év végéig szinte biztos, hogy nem készül el.

Az óriási siker azt igazolja, hogy az olcsó autóknak igenis nagy piaca van, főleg most. Rá is kapcsolt néhány másik autógyártó, például a Suzuki India ezen a héten jelentette be, hogy egy 660 köbcentis autót dob a helyi piacra, az árát azonban még nem tette közzé. De a Renault, a Toyota és a Hyundai is hasonlót tervez.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55