A slusszkulcsra utaznak a tolvajok: klónozzák a kocsidat

Pénzcentrum
2009. május 20. 14:02

Hiába vannak az autódba beépítve a legmodernebb riasztó és lopás-gátló berendezések, ha a tolvaj megkaparintja a slusszkulcsodat. A szakértők új módszerre lettek figyelmesek Nagy-Britanniában, az autó-tolvajok az utóbbi időben a slusszkulcsra utaznak.

A rendőrség szerint naponta mintegy 50 autólopás történik országszerte ezzel a módszerrel. A bűnözők éjszakai betörések és egyéb bűncselekmények során megkaparintják a slusszkulcsot és az autó biztonsági rendszereit szabályosan, egy hang nélkül kiiktatva már viszik is a járművet.


Forrás: which.com

Bár az elmúlt egy évtizedben kevesebb, mint a felére csökkent az autólopások száma az országban, a bejelentett slusszkulcs lopások száma 15 %-kal emelkedett. Sok felső kategóriás modell esetén a riasztó és indításgátló berendezések miatt ez az egyetlen mód arra, hogy eltulajdonítsák az autót.

A bűnözők drasztikus módszerek helyett a leggyengébb láncszemnek tartott slusszkulcsra utaznak, mivel így a legmodernebb biztonsági berendezés is könnyedén kijátszható. A statisztikák szerint a briteknél 2008-ban 15700 autót tulajdonítottak el ezzel a módszerrel, 2900 esetben pedig utcai rablótámadás során szerezték meg a kulcsokat.

A szakértők azt tanácsolják az autósoknak, hogy úgy bánjanak a slusszkulccsal, mint a pénzükkel. Tegyék biztonságos helyre és lehetőleg ne hivalkodjanak vele, mert könnyen a rablók célpontjává válhatnak.

A hipermarketek parkolójából, vagy kevésbé forgalmas helyekről eltulajdonított autókkal szerencsés esetben a rendőrségen találkozik újra a tulajdonos. De sokszor pillanatok alatt alkatrészekre szedik, vagy klónozás után új papírokkal külföldön értékesítik azokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29