Akik még a szomszédba is kocsival mennek: több autó, mint jogsi?

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 11:00

Annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások iránt egyre nagyobb a kereslet, a kontinens gazdaságában még mindig meghatározó szerepet játszik a kőolaj. A napenergia és a szélenergia hasznosításával ugyan csökkenteni lehet a költségeket, de ettől még nem lesz olcsóbb az olaj. A Forbes Magazin azt vizsgálta, hogy az egyes országokban hány autó jut ezer lakosra. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az iparilag fejlett országokban a világ népességének csak a 20 %-a lakik, de ők birtokolják az összes gépjármű 80 %-át.

A lista élén nem kis meglepetésre a Spanyolország és az Atlanti Óceán által körülvett, napsütötte európai ország, Portugália áll. Az első helyezéssel járó dicsőséget beárnyékolja, hogy az országban a magas üzemanyagárak következtében felütötte a fejét a benzinlopás és virágkorát éli az üzemanyag kereskedelem fekete piaca. A bűnözők elsőszámú célpontja az 500-1000 literes tankkal rendelkező kamionok és teherautók, de a személygépkocsi tulajdonosok sem érezhetik magukat teljes biztonságban.

A portugálokat az Amerikai Egyesült Államok követi a listán, mely ország korábban hosszú éveken keresztül állt a lista élen. Nagyon nehéz évtized áll az amerikai autóipar mögött, volt idő, amikor több autót tartottak nyilván az országban, mint ahány vezetői engedély volt érvényben. A korábbi benzinfaló modellek már kimentek a divatból, a kilencvenes évek második felétől kezdve a sportautók és a takarékosabb személyautók kezdtek elterjedni az országban.

A harmadik helyezett az Ausztrália közvetlen közelében a Csendes Óceánon található Új-Zéland, ahol szigetország lévén azt hihetnénk, hogy nincs olyan sok autó forgalomban. Az országban azonban a lakosság 80 %-a, több mint négymillió ember városokban él, ennek köszönhető az ezer főre jutó autók magas száma.

A lista további szereplői közül említést érdemel a Katar mögött a második legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező Luxemburg, ahol összesen 330 ezer autót tartanak nyilván, Izland, ahol a nagy távolságok és az óriási hegyek lábainál még a legnagyobb amerikai gyártmányú terepjárók is eltörpülnek és Olaszország. Az olaszok készítik a világ legjobb utcai sportautóit, a Ferrari és a Lamborghini a világ minden táján a sebesség imádatát szimbolizálja.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35