Akik még a szomszédba is kocsival mennek: több autó, mint jogsi?

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 11:00

Annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások iránt egyre nagyobb a kereslet, a kontinens gazdaságában még mindig meghatározó szerepet játszik a kőolaj. A napenergia és a szélenergia hasznosításával ugyan csökkenteni lehet a költségeket, de ettől még nem lesz olcsóbb az olaj. A Forbes Magazin azt vizsgálta, hogy az egyes országokban hány autó jut ezer lakosra. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az iparilag fejlett országokban a világ népességének csak a 20 %-a lakik, de ők birtokolják az összes gépjármű 80 %-át.

A lista élén nem kis meglepetésre a Spanyolország és az Atlanti Óceán által körülvett, napsütötte európai ország, Portugália áll. Az első helyezéssel járó dicsőséget beárnyékolja, hogy az országban a magas üzemanyagárak következtében felütötte a fejét a benzinlopás és virágkorát éli az üzemanyag kereskedelem fekete piaca. A bűnözők elsőszámú célpontja az 500-1000 literes tankkal rendelkező kamionok és teherautók, de a személygépkocsi tulajdonosok sem érezhetik magukat teljes biztonságban.

A portugálokat az Amerikai Egyesült Államok követi a listán, mely ország korábban hosszú éveken keresztül állt a lista élen. Nagyon nehéz évtized áll az amerikai autóipar mögött, volt idő, amikor több autót tartottak nyilván az országban, mint ahány vezetői engedély volt érvényben. A korábbi benzinfaló modellek már kimentek a divatból, a kilencvenes évek második felétől kezdve a sportautók és a takarékosabb személyautók kezdtek elterjedni az országban.

A harmadik helyezett az Ausztrália közvetlen közelében a Csendes Óceánon található Új-Zéland, ahol szigetország lévén azt hihetnénk, hogy nincs olyan sok autó forgalomban. Az országban azonban a lakosság 80 %-a, több mint négymillió ember városokban él, ennek köszönhető az ezer főre jutó autók magas száma.

A lista további szereplői közül említést érdemel a Katar mögött a második legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező Luxemburg, ahol összesen 330 ezer autót tartanak nyilván, Izland, ahol a nagy távolságok és az óriási hegyek lábainál még a legnagyobb amerikai gyártmányú terepjárók is eltörpülnek és Olaszország. Az olaszok készítik a világ legjobb utcai sportautóit, a Ferrari és a Lamborghini a világ minden táján a sebesség imádatát szimbolizálja.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem