Már semmi nem mentheti meg az autóóriást a csődtől

2009. április 24. 15:03

Szinte már biztosra vehető, hogy az amerikai autógyártó óriás jövő héten csődvédelmet kér. A hitelezőkkel továbbra is folynak a tárgyalások, hogy mit látnak majd közel 7 milliárd dolláros követelésükből, amennyiben az olasz Fiattal valóban fúzióra lép a cég.

A Wall Street Journal ma megjelent cikkében, közvetlen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy amennyiben a cég akkor is csődvédelmet kér, ha a hitelezőkkel megállapodásra is jutnak, hiszen így az eljárás alatt a működési költségeit az állam fedezné, ami jelentősen megkönnyítené a Fiattal történő fúziót, átszervezést is.

Eközben a United Auto Workers autóipari szakszervezet is tulajdoni részesedést akar szerezni az újjászervezett cégben a Fiat 20 százaléka, a hitelezők, valamint az állam mellett, ezzel is biztosítva, hogy a tagok nyugdíja és egészségügyi juttatásai ne forogjanak veszélyben. Arról elvileg már megállapodás született a pénzügyminisztérium, a Chrysler és a szakszervezet között, hogy amint ismét nyereségessé válik a cég, rendezni fogja ezen tartozásait.

A csődkérelem vízválasztó lehet a detroiti hármas életében, és lehet, hogy a GM is hasonló lépésre szánja el magát még idén májusban - szakértők szerint. Eközben szóba került az is, hogy a Fiat a GM tulajdonában lévő Opelben is részesedést szerez. Ezen három cég összefonódása jelentős méretgazdaságossági előnyökkel járhatna.

Ennek ellenére korábban rendre elvetették a GM-Chrysler összefonódás lehetőségét kormányzati körökben, mondván, hogy két hasonló problémákkal küzdő cég összeolvadása kevés előnnyel járhat. Helyette mindkét cég több milliárd dollárnyi mentőcsomagban részesült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fiat náluk ugyan jobb helyzetben van, azonban őt is erősen megrázta a válság, az idei első negyedévet 410 millió eurós veszteséggel zárta az olasz cég, ami még az elemzői várakozásokat is jelentősen alulteljesítette. Ennek ellenére a két amerikai cég felvásárlásával a termelőkapacitását évi 2,2 millióról 5,5-6 millióra tudná növelni, és erős amerikai piaci jelenlétre tenne szert.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm