16 °C Budapest

Már semmi nem mentheti meg az autóóriást a csődtől

2009. április 24. 15:03

Szinte már biztosra vehető, hogy az amerikai autógyártó óriás jövő héten csődvédelmet kér. A hitelezőkkel továbbra is folynak a tárgyalások, hogy mit látnak majd közel 7 milliárd dolláros követelésükből, amennyiben az olasz Fiattal valóban fúzióra lép a cég.

A Wall Street Journal ma megjelent cikkében, közvetlen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy amennyiben a cég akkor is csődvédelmet kér, ha a hitelezőkkel megállapodásra is jutnak, hiszen így az eljárás alatt a működési költségeit az állam fedezné, ami jelentősen megkönnyítené a Fiattal történő fúziót, átszervezést is.

Eközben a United Auto Workers autóipari szakszervezet is tulajdoni részesedést akar szerezni az újjászervezett cégben a Fiat 20 százaléka, a hitelezők, valamint az állam mellett, ezzel is biztosítva, hogy a tagok nyugdíja és egészségügyi juttatásai ne forogjanak veszélyben. Arról elvileg már megállapodás született a pénzügyminisztérium, a Chrysler és a szakszervezet között, hogy amint ismét nyereségessé válik a cég, rendezni fogja ezen tartozásait.

A csődkérelem vízválasztó lehet a detroiti hármas életében, és lehet, hogy a GM is hasonló lépésre szánja el magát még idén májusban - szakértők szerint. Eközben szóba került az is, hogy a Fiat a GM tulajdonában lévő Opelben is részesedést szerez. Ezen három cég összefonódása jelentős méretgazdaságossági előnyökkel járhatna.

Ennek ellenére korábban rendre elvetették a GM-Chrysler összefonódás lehetőségét kormányzati körökben, mondván, hogy két hasonló problémákkal küzdő cég összeolvadása kevés előnnyel járhat. Helyette mindkét cég több milliárd dollárnyi mentőcsomagban részesült.

A Fiat náluk ugyan jobb helyzetben van, azonban őt is erősen megrázta a válság, az idei első negyedévet 410 millió eurós veszteséggel zárta az olasz cég, ami még az elemzői várakozásokat is jelentősen alulteljesítette. Ennek ellenére a két amerikai cég felvásárlásával a termelőkapacitását évi 2,2 millióról 5,5-6 millióra tudná növelni, és erős amerikai piaci jelenlétre tenne szert.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05