7 °C Budapest

Már semmi nem mentheti meg az autóóriást a csődtől

2009. április 24. 15:03

Szinte már biztosra vehető, hogy az amerikai autógyártó óriás jövő héten csődvédelmet kér. A hitelezőkkel továbbra is folynak a tárgyalások, hogy mit látnak majd közel 7 milliárd dolláros követelésükből, amennyiben az olasz Fiattal valóban fúzióra lép a cég.

A Wall Street Journal ma megjelent cikkében, közvetlen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy amennyiben a cég akkor is csődvédelmet kér, ha a hitelezőkkel megállapodásra is jutnak, hiszen így az eljárás alatt a működési költségeit az állam fedezné, ami jelentősen megkönnyítené a Fiattal történő fúziót, átszervezést is.

Eközben a United Auto Workers autóipari szakszervezet is tulajdoni részesedést akar szerezni az újjászervezett cégben a Fiat 20 százaléka, a hitelezők, valamint az állam mellett, ezzel is biztosítva, hogy a tagok nyugdíja és egészségügyi juttatásai ne forogjanak veszélyben. Arról elvileg már megállapodás született a pénzügyminisztérium, a Chrysler és a szakszervezet között, hogy amint ismét nyereségessé válik a cég, rendezni fogja ezen tartozásait.

A csődkérelem vízválasztó lehet a detroiti hármas életében, és lehet, hogy a GM is hasonló lépésre szánja el magát még idén májusban - szakértők szerint. Eközben szóba került az is, hogy a Fiat a GM tulajdonában lévő Opelben is részesedést szerez. Ezen három cég összefonódása jelentős méretgazdaságossági előnyökkel járhatna.

Ennek ellenére korábban rendre elvetették a GM-Chrysler összefonódás lehetőségét kormányzati körökben, mondván, hogy két hasonló problémákkal küzdő cég összeolvadása kevés előnnyel járhat. Helyette mindkét cég több milliárd dollárnyi mentőcsomagban részesült.

A Fiat náluk ugyan jobb helyzetben van, azonban őt is erősen megrázta a válság, az idei első negyedévet 410 millió eurós veszteséggel zárta az olasz cég, ami még az elemzői várakozásokat is jelentősen alulteljesítette. Ennek ellenére a két amerikai cég felvásárlásával a termelőkapacitását évi 2,2 millióról 5,5-6 millióra tudná növelni, és erős amerikai piaci jelenlétre tenne szert.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?