0 °C Budapest

Lenyelték a Ford-dolgozók a keserű pirulát

2009. március 10. 18:00

Hosszú egyeztetések után beleegyeztek a Ford dolgozói a rosszabb állásfeltételekbe, hogy ezzel is átsegítsék a nehéz időszakon az autógyártót.

Megegyezés született a United Auto Workers (UAW) és a Ford között a munkavállalók jövőbeni munkafeltételeit illetően. A béreket befagyasztják, még az inflációt sem követik, csökken a fizetett szabadnapok száma, eltörlik a bónuszok jó részét, a társadalombiztosítási járulékokat pedig alaposan megnyirbálják.

A Ford ugyan a Detroiti Hármas egyetlen tagja, mely nem kért állami támogatást ahhoz, hogy elkerülje a csődöt, de az autópiac összeomlása neki sem esett jól. A most aláírt paktum nagy segítség lesz ahhoz, hogy a cég valahogy ellensúlyozza a kieső bevételeket és befejezze a négy éve elkezdett racionalizálási programját.

A cég munkásainak 59, kereskedőinek 58 százaléka szavazta meg a javaslatokat. A szakszervezet képviselői szerint a szavazáson jól látszik, hogy a dolgozók ki akarják venni a részüket a cég megmentéséből és ezért hajlandóak fájdalmas áldozatot is hozni.

A megállapodáson dollármilliárdokat spórolhat a Ford, különösen, hogy a nyugdíjalapba szánt összeg felét ezentúl részvényben fizetheti ki a cég. A most aláírt szerződés különösen azért fontos, mert a kormányzat képviselői ugyancsak ma járják körbe a másik két autógyártó óriás a General Motors és a Chrysler üzemeit, hogy megállapítsák, mit lehetne tenni a két cég csődtől való megmentéséért. Amennyiben a már kiharcolt 17,4 milliárd dollár mellé meg szeretnék kapni a további 21,6 milliárd dollárt, mindenképpen hasonló megállapodásra kell jutniuk a szakszervezettel, mivel ez a kormány alapvető elvárása a hitel folyósításához.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?