5 °C Budapest

Autóeladások: dobogós zuhanás Magyarországon

2009. március 17. 12:00

Európa, Egyesült Államok - van még hely lefelé Világszerte csökkennek az autóeladások, a pesszimizmus, az emelkedő munkanélküliség és a gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság visszatartja a fogyasztókat a tartós javak, így az autók vásárlásától. Magyarországnál csak Románia volt rosszabb az eladási mutatók terén Európában.

Európa

A januári 27%-os esést februárban 18%-os mérséklődés követte - áll a Concorde iparági összefoglalójában. Annak ellenére esett közel ötödével az újautó-eladás, hogy a kontinens több kormánya is eladásösztönző programokat indított. A visszaesés Kelet-Európában (-30%) nagyobb volt, mint nyugaton (-17%), a keleti régiót a román (-67%) és a magyar (-46%) eladások húzták le. A nyugat-európai értékesítés annak ellenére esett 17%-kal, hogy a Németországban bevezetett "roncsautó prémium" hatására ott 22%-kal nőttek az eladások.

Továbbra is nagyon gyengék a prémium gyártók, a BMW (-29%) és a Daimler (-30%) is szenved, míg a Volkswagen csoport (-10%) a jelenlegi autóipari recesszió "nyertesének" nevezhető.

Egyesült Államok

A februári számok sem tanúskodnak fordulatról a fogyasztói bizalom megerősödése terén. Az évesített újautó-értékesítés a várt 9,4 millió darabot alulmúlva 9,1 millió lett, utoljára 1981-ben regisztráltak ilyen kevés új autót. Az eladások drámai visszaesése a nagyobb szereplők közül semelyik autógyártót nem kerüli el, a korábban ellenállóbbnak tűnő Toyota eladásai is 40%-kal estek, ami minden idők legnagyobb év/év alapú visszaesése. Az élen most is az amerikai gyártók állnak, a GM (-53%) a Ford (-48%) és a Chrysler (44%) is gyakorlatilag megfelezte a tavalyi értékesítését. Az európai autógyártók relatíve jól teljesítettek februárban a tengerentúlon, a Volkswagen eladásai csupán 18%-kal, a Daimler-é 21%-kal, a BMW-é pedig 35%-kal estek.

A drámai eladás csökkenés mögött az autógyártók szerint már nem a hitelszűkösség áll, ha ugyanis a potenciális vevők meg is engedhetnék maguknak a hitelfelvételt, akkor sem vásárolnak jelenleg új autót a továbbra is negatív gazdasági kilátások és a várható további elbocsátások miatt.

Japán zuhan; Brazília, Kína - sikeres ösztönzők

Japán

Japánban februárban a "standard" kategóriában (1000 cm3 hengerűrtartalom felett) 41%-os csökkenéssel volt a legdrámaibb az esés, a "small" kategóriában (660-1000 cm3) 25%-os volt a zsugorodás, míg a "kei" kategória (660 cm3 alatt) csupán 9%-os mérséklődéssel relatíve rezisztensnek mondható. A három kategóriából összevont csoportban 24%-os csökkenést regisztrálhattunk, zsinórban hetedik hónapja csúsznak vissza az eladások a távol-keleti szigetországban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavalyi évben a japán autóeladások 34 éves mélypontra jutottak, az idei év első két hónapja alapján 2009 még ennél is gyengébb lehet. A zsúfolt autópályák, a nehéz parkolás, az emelkedő üzemanyagárak és a kiváló tömegközlekedés mellett már évtizedek óta nehéz autóvásárlásra ösztönözni a japán fogyasztókat, a jelenlegi negatív fogyasztói hangulat pedig még inkább a csökkenő újautó regisztrációk irányába hat.

Brazília

A brazil személyautó értékesítés nemzetközi összevetésben relatíve jól teljesített, a teljes értékesítés csupán 2%-kal esett vissza februárban, köszönhetően a tavaly év végén életbe lépett adócsökkentésnek. Az IPI (iparcikkekre kivetett adó) az alacsonyabb áru modelleknél 0%-ra csökkent a korábbi 7%-ról, ami iparági szereplők szerint 20-25%-kal növelte az eladásokat, e nélkül tehát közel negyedével kevesebb újautó talált volna gazdára.

A február nagy nyertese a Volkswagen volt, amely 10%-kal növelte eladásait, köszönhetően annak, hogy a vállalat az adócsökkentést 100%-ban beépítette áraiba. A másik két nagy szereplő a Fiat (-11%) és a GM (-24%) viszont mélyen alul teljesítette a piacot. Ezzel a VW (27%-os részarány) átvette az első helyet a Fiat-tól (24%) a márkák rangsorában, a GM (18%) pedig tovább távolodik a vezető kettőstől.
Az adócsökkentés hatálya eredetileg március 31-ig tart, ennek meghosszabbítása egyelőre kétséges, annak lejárta után valószínűleg ezen a piacon is kétszámjegyű visszaeséseket láthatunk majd.

Kína

A kínai személyautó értékesítés februárban 3 egymást követő mínuszos hónap után az első emelkedést mutatta, nem is akármilyet, 24%-os mértékűt. Az értékesítés megugrása mögött több tényező is áll. Egyrészt a kínai kormányzat januárban az 1,6 literesnél kisebb motorú személyautók esetében 10%-ról 5%-ra csökkentette fogyasztáshoz kapcsolt adó mértékét. Másrészt a holdújév egyhetes szünete idén januárra, tavaly februárra esett, harmadrészt pedig a bázisidőszakban tavaly ilyenkor pusztított az elmúlt 50 év legerősebb hóvihara.

Márciusban egy újabb, több mint 700 millió dolláros kormányzati program indul, amelynek keretében a vidéki lakosságot ösztönzik idős járműveik lecserélésére. Érdemes még megjegyezni, hogy a kínai kormányzat nemrég az ország egyik vezető iparágaként definiálta az autógyártást és ezzel kapcsolatban komoly célkitűzéseket is megfogalmazott. Első lépésben a 14 vezető autógyártót rövid időn belül 10 nagyobb gyártóvá kívánják "összegyúrni" és egyfajta nemzeti bajnokokat kívánnak belőlük nevelni. A folyamat végén 2011-re 2-3 olyan gyártónak kell létrejönnie, amely éves szinten legalább 2 millió autót értékesít.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?