4 °C Budapest

Ezerszámra hagyják magukra a hitellel megterhelt autókat!

2009. február 6. 13:00

Hosszú tömött sorokban állnak a hitellel megterhelt gépjárművek a Dubai reptér parkolójában, külföldi tulajdonosuk inkább hazaszökött, mint hogy szembesülnie kelljen a fizetésképtelenséggel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Dubaiban szerencsét próbáló szegény külföldi munkások szemében egyfajta státusz-szimbólumnak számított a nagy autó, lehetőleg akkora, amekkorát az otthoni fizetésükből sosem állt volna módjukban megvásárolni.

Most, hogy a munkalehetőségek száma a tavalyi töredékére csökkent, egyre többen válnak munkanélkülivé és kezdik megfizethetetlennek találni az autójuk törlesztőrészletét. Dubaiban viszont akár börtönbüntetéssel is jutalmazhatják, ha valaki adós marad a bankjának, úgyhogy a legtöbben visszamenekültek anyaföldjükre, maguk után hagyva az autójukat a dubai reptéren. (A brit és emirátusbeli bankoknak például nincs közös kapcsolata, így az ottani állampolgároknak nem kell félniük a kiadatástól.)

Ennek köszönhetően a rendőrség az utóbbi hónapokban több mint 3 000 elhagyatott autót talált a repülőtéri parkolóban, a legtöbb tárva-nyitva, kulcs az indítóban. Egyes autók kesztyűtartójában a felső limitig kihasznált hitelkártyákat találtak, más bűnbánóbb tulajdonosok bocsánatkérő levelet tűztek az ablaktörlő alá.

A reptéri események jól jelképezik a dubai lufi kipukkanását. Öt évvel ezelőtt robbant az építőipari bomba, a GDP évente kétszámjegyű bővülést produkált, az országba pedig a világ minden tájáról özönlöttek azok, akik ki akarták használni az Egyesült Arab Emírségek fényűzését és remek üzleti lehetőségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csakhogy hirtelen mindennek vége szakadt. Az építkezések leálltak, a turizmus látványosan lelassult és munkavállalók ezrei kerültek utcára. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre egyelőre, a reptérek veszteglő autók számából jól látszik: Dubai kezd kiürülni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20