22 °C Budapest

Sötétbe borulnak a toronyházak? Dubaiban is szigorítanak a bankok!

Pénzcentrum
2008. október 28. 11:00

A közel-keleti ingatlancsodák továbbra is egymás után épülnek, de a helyi ügynökségek szerint a tervezési fázisban lévő és az építés alatt álló ingatlanokat egyre nehezebb eladni. A nemzetközi gazdasági hatások az emírségek finanszírozóit is óvatosabb gyakorlat bevezetésére késztették, a bankok többsége csökkentette a finanszírozási arányokat, több önerőt kér a vásárlóktól a továbbiakban.

A dubai ingatlanpiacon feszültség és aggodalom érzékelhető. Az éveken át tartó masszív átemelkedés és a lélegzetelállító beruházások vonzották a befektetőket, akik mellett nagyon sok spekuláns is megjelent a piacon. A külföldi vásárlók közül mára többen felkeresik az ügynökségeket, hogy vegyék fel és dobják piacra a befektetési céllal vásárolt lakásokat. Vannak, akik a korábban remélt nyereségről is lemondanak, csak minél előbb sikerüljön túladni az ingatlanon.

A beruházók közül akadnak, akik még meg sem vetették a lábukat a piacon és alig 2-3 éves működés után továbbállnak az emírségekből. Attól tartanak, hogy ha valóban létezik dubai árbuborék, akkor az rövidesen kipukkanhat és akkor jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a piaci szereplők. Az ügynökségek szerint már most is túl sok az eladó és nagyon kevés a vevő és félő, hogy öbölben található építkezéseken sorakozó toronydaruk az ország negatív szimbólumává válhatnak.

Azok a vásárlók is próbálnak most kilépni a piacról, akik tervezés vagy kivitelezés alatt álló ingatlanba szálltak be és a remélt kétszámjegyű hozamok helyett most azon törik a fejüket, hogy miképpen lehetne csökkenteni a veszteségeket. Vannak olyan ügynökök, akik lassú cunaminak nevezik azt, ami Dubaiban tapasztalható. Túl sok spekulatív tőke érkezett az országba néhány év alatt, és ha ezt hirtelen vonják ki, akkor összedőlhet az ingatlanpiac.

A helyi bankok is - mint bárhol a világon - nehéz időket élnek és egyre szigorúbb feltételek mellett hiteleznek. Az elmúlt hetekben 10 %-kal csökkentették a finanszírozási arányokat, ennyivel több önerőt kérnek a vásárlóktól. A hitelintézetek az egyéb feltételek vizsgálata során is alaposabban megnézik, hogy kinek adnak hitelt és mennyit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A beruházókat aggasztja, hogy - mint az New Yorkban és Hongkongban is megesett már - az újonnan átadott toronyházak ablakai sokáig sötétbe borulhatnak. Vagy nem sikerül eladni az ingatlanokat, vagy nem találnak megfelelő bérlőt a vásárlók, a gazdag vevők pedig csak vakációzni járnak majd az országba.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem