17 °C Budapest

Sötétbe borulnak a toronyházak? Dubaiban is szigorítanak a bankok!

Pénzcentrum
2008. október 28. 11:00

A közel-keleti ingatlancsodák továbbra is egymás után épülnek, de a helyi ügynökségek szerint a tervezési fázisban lévő és az építés alatt álló ingatlanokat egyre nehezebb eladni. A nemzetközi gazdasági hatások az emírségek finanszírozóit is óvatosabb gyakorlat bevezetésére késztették, a bankok többsége csökkentette a finanszírozási arányokat, több önerőt kér a vásárlóktól a továbbiakban.

A dubai ingatlanpiacon feszültség és aggodalom érzékelhető. Az éveken át tartó masszív átemelkedés és a lélegzetelállító beruházások vonzották a befektetőket, akik mellett nagyon sok spekuláns is megjelent a piacon. A külföldi vásárlók közül mára többen felkeresik az ügynökségeket, hogy vegyék fel és dobják piacra a befektetési céllal vásárolt lakásokat. Vannak, akik a korábban remélt nyereségről is lemondanak, csak minél előbb sikerüljön túladni az ingatlanon.

A beruházók közül akadnak, akik még meg sem vetették a lábukat a piacon és alig 2-3 éves működés után továbbállnak az emírségekből. Attól tartanak, hogy ha valóban létezik dubai árbuborék, akkor az rövidesen kipukkanhat és akkor jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a piaci szereplők. Az ügynökségek szerint már most is túl sok az eladó és nagyon kevés a vevő és félő, hogy öbölben található építkezéseken sorakozó toronydaruk az ország negatív szimbólumává válhatnak.

Azok a vásárlók is próbálnak most kilépni a piacról, akik tervezés vagy kivitelezés alatt álló ingatlanba szálltak be és a remélt kétszámjegyű hozamok helyett most azon törik a fejüket, hogy miképpen lehetne csökkenteni a veszteségeket. Vannak olyan ügynökök, akik lassú cunaminak nevezik azt, ami Dubaiban tapasztalható. Túl sok spekulatív tőke érkezett az országba néhány év alatt, és ha ezt hirtelen vonják ki, akkor összedőlhet az ingatlanpiac.

A helyi bankok is - mint bárhol a világon - nehéz időket élnek és egyre szigorúbb feltételek mellett hiteleznek. Az elmúlt hetekben 10 %-kal csökkentették a finanszírozási arányokat, ennyivel több önerőt kérnek a vásárlóktól. A hitelintézetek az egyéb feltételek vizsgálata során is alaposabban megnézik, hogy kinek adnak hitelt és mennyit.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beruházókat aggasztja, hogy - mint az New Yorkban és Hongkongban is megesett már - az újonnan átadott toronyházak ablakai sokáig sötétbe borulhatnak. Vagy nem sikerül eladni az ingatlanokat, vagy nem találnak megfelelő bérlőt a vásárlók, a gazdag vevők pedig csak vakációzni járnak majd az országba.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?