21 °C Budapest

Sötétbe borulnak a toronyházak? Dubaiban is szigorítanak a bankok!

Pénzcentrum
2008. október 28. 11:00

A közel-keleti ingatlancsodák továbbra is egymás után épülnek, de a helyi ügynökségek szerint a tervezési fázisban lévő és az építés alatt álló ingatlanokat egyre nehezebb eladni. A nemzetközi gazdasági hatások az emírségek finanszírozóit is óvatosabb gyakorlat bevezetésére késztették, a bankok többsége csökkentette a finanszírozási arányokat, több önerőt kér a vásárlóktól a továbbiakban.

A dubai ingatlanpiacon feszültség és aggodalom érzékelhető. Az éveken át tartó masszív átemelkedés és a lélegzetelállító beruházások vonzották a befektetőket, akik mellett nagyon sok spekuláns is megjelent a piacon. A külföldi vásárlók közül mára többen felkeresik az ügynökségeket, hogy vegyék fel és dobják piacra a befektetési céllal vásárolt lakásokat. Vannak, akik a korábban remélt nyereségről is lemondanak, csak minél előbb sikerüljön túladni az ingatlanon.

A beruházók közül akadnak, akik még meg sem vetették a lábukat a piacon és alig 2-3 éves működés után továbbállnak az emírségekből. Attól tartanak, hogy ha valóban létezik dubai árbuborék, akkor az rövidesen kipukkanhat és akkor jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a piaci szereplők. Az ügynökségek szerint már most is túl sok az eladó és nagyon kevés a vevő és félő, hogy öbölben található építkezéseken sorakozó toronydaruk az ország negatív szimbólumává válhatnak.

Azok a vásárlók is próbálnak most kilépni a piacról, akik tervezés vagy kivitelezés alatt álló ingatlanba szálltak be és a remélt kétszámjegyű hozamok helyett most azon törik a fejüket, hogy miképpen lehetne csökkenteni a veszteségeket. Vannak olyan ügynökök, akik lassú cunaminak nevezik azt, ami Dubaiban tapasztalható. Túl sok spekulatív tőke érkezett az országba néhány év alatt, és ha ezt hirtelen vonják ki, akkor összedőlhet az ingatlanpiac.

A helyi bankok is - mint bárhol a világon - nehéz időket élnek és egyre szigorúbb feltételek mellett hiteleznek. Az elmúlt hetekben 10 %-kal csökkentették a finanszírozási arányokat, ennyivel több önerőt kérnek a vásárlóktól. A hitelintézetek az egyéb feltételek vizsgálata során is alaposabban megnézik, hogy kinek adnak hitelt és mennyit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A beruházókat aggasztja, hogy - mint az New Yorkban és Hongkongban is megesett már - az újonnan átadott toronyházak ablakai sokáig sötétbe borulhatnak. Vagy nem sikerül eladni az ingatlanokat, vagy nem találnak megfelelő bérlőt a vásárlók, a gazdag vevők pedig csak vakációzni járnak majd az országba.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?