8 °C Budapest

Új benzintakarékos modellek: széria lett a start-stop automatika!

Pénzcentrum
2008. november 25. 13:00

A start-stop automatika lényege, hogy az autó a piros lámpánál, vagy egy forgalmi dugóban történő veszteglés esetén üresbe teszi és leállítja a motort, ami a kuplung benyomásakor (más modelleknél a gázpedál érintésével) indul újra. Számítások szerint ezzel a technológiával akár 19-24 %-kal is csökkenthető az üzemanyag fogyasztás, valamint a károsanyag-kibocsátás.

Toyota Auris


Toyota Auris

A Toyota Auris új 1,33 literes motorral bővítette európai kínálatát. A tömzsibb hajtóműbe úgy sikerült több lóerőt beleszorítani, hogy közben alacsonyabb lett a károsanyag-kibocsátásból.

A japán gyártó szerint a megtakarítás nagyban a start-stop automatikának köszönhető. A 101 lóerős, 6 sebességes új Auris fogyasztása 6 liter alatt van (a tesztek során 5,8 litert mértek), a károsanyag-kibocsátás pedig 135 gramm/kilométer.

Smart ForTwo


Smart ForTwo

A Smartba szerelt mikro-hibrid technológia lényege és végeredménye ugyanaz, mint a Toyota esetében a start-stop automatika volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2009-ben - elsősorban a tengerentúli - piacra kerülő 60 és 70 lóerős modellekben már szériafelszereltség lesz ez a technológia. A Smart fogyasztása a gyári adatok szerint 24 %-kal csökken, míg a káros-anyag kibocsátás alig 103 gramm kilométerenként.

A mikro-hibrid technológia bevezetésével egyidejűleg az autó kisebb ráncfelvarráson megy keresztül, emellett az autó belsején is javítanak. Az ajtókat hálós tároló zsebekkel látják el, a vizuális élményt pedig jobb minőségű LCD kijelzővel fokozzák.

Akit vezetés közben zavar a környezetbarát és üzemanyag takarékos start-stop funkció, az ki is kapcsolhatja, de a gyártók szerint ez nem igazán tanácsos.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm