850 ezer amerikai munkája forog kockán: veszélyben a mentőcsomag!

Pénzcentrum
2008. november 21. 13:00

A három amerikai óriásvállalat (a General Motors, a Chrysler és a Ford) tárgyalásokat kezdeményezett a Kongresszussal egy 25 milliárd dolláros (5250 milliárd forintos) mentőcsomag kidolgozásáról. Az autógyárak a kereslet visszaesése miatt visszafogták a termelést, a hitelek szűkülésével együtt pedig évtizedes mélypontra süllyedtek az eladások.


Forrás: thisismoney.co.uk

Az állam ismeri a gyárakat katasztrofális helyzetbe hozó gazdasági körülményeket, a mentőcsomagot azonban szigorú feltételekhez kívánják kötni. A gyártók szerint ez már nem csak Detroitról, hanem az amerikai gazdaságról szól. Az iparágban 850 ezren dolgoznak, nem csak az a tét, hogy a nagy nevek megmaradnak-e, hanem, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel és a munkájukkal.

A Kongresszus a mentőcsomag felhasználására vonatkozó tervek kidolgozását kéri az autógyáraktól, ennek ismeretében leghamarabb decemberben térhetnek vissza a kérdésre. A tengerentúli gyárak mellett az európaiak is hasonló problémákkal küzdenek, a német és a francia gyárakban is csökkentették a termelést.

A hitelválság és a gazdasági visszaesést megelőzően a magas üzemanyagárak mértek csapást az autópiacra. Az amerikaiak egyre nagyobb előnyben részesítették a gazdaságosabb japán modelleket a benzinfaló terepjárókkal szemben. Az anyagárak emelkedése, a létszámleépítések, a kedvezőtlenebb hitelek és az amerikai modellek gyors értékvesztése nem nevezhető a legjobb iparági környezetnek.

Vásárlók tömege tűnt el a piacról, a kétszámjegyű csökkenés pedig évtizedes mélypontra taszította az eladásokat. Az autóhitelek szűkülése miatt sokan, még ha akarnak, akkor sem tudnak autót vásárolni. A dolgozók tömeges elbocsátása a teljes amerikai gazdaságot megrengetheti. Ez a munka speciális tudást igényel, amivel nehéz máshol elhelyezkedni és később pótolni is komoly feladat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem