28 °C Budapest

Csak a vadi új gumi jó? Nehogy átverjenek!

Pénzcentrum
2008. november 5. 05:55

A "régebbi" új gumik sokat veszítenek a minőségükből a német autósszövetség szerint, így minden vásárlásnál érdemes az autósoknak tüzetesen megvizsgálni a gumik gyártási idejét, nehogy valami ócska darabot sózzanak rájuk, ami már ki tudja mióta áll a polcon...

Az ADAC vizsgálata szerint, egy gumiabroncs annál jobb teljesítményt nyújt, annál hosszabb ideig használható, minél fiatalabb. Az egyre idősebb gumik ugyanis folyamatosan veszítenek a minőségükből, még akkor is, ha a kereskedő szakszerűen tárolja őket a raktárában. Emiatt a német autósszövetség azt vizsgálta, hogy a vevőt megfelelően és főleg kérés nélkül tájékoztatják-e arról, hogyha a gumi amit kinézett már régebb óta áll a boltban, vagy sem.

A vizsgálatot 5 nyári és 5 téli gumi esetében végezte el a szövetség, összevetették a 3 évvel korábban gyártott és a fiatal, nemrégen gyártott gumik teljesítményét, megbízhatóságát. A technikailag ugyanolyan abroncsok 7 különböző gyártótó származnak, a 2004 és 2007-es évekből.

A teszt kiterjedt a nedves úton mért fékhatásra, a gördülési ellenállásra, és a téli abroncsok esetében a havas úton való viselkedést is figyelembe vették. Az eredmények a nedves úton jelentős eltéréseket mutattak. 4 abroncs a 10-től nem mutatott semmilyen eltérést a régi és új gumik összehasonlításánál. A maradék 6 esetében azonban meghosszabbodott a fékhatás 4,3 - 16,4 százalékkal.

A téli gumiknál a legrosszabb a helyzet, a nedves jeges úton ugyanis ez a különbség akár balesetet is okozhat. A havas úton való kipörgés ráadásul 10 százalékkal valószínűbb régi guminál, megfelelő tapadás nélkül pedig gyakorlatilag balesetveszélyes a közlekedés.

A vásárlók számára ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy régi gumi megvásárlásakor mérhető minőségi romlással lehet számolni.

Az ADAC szerint emiatt legalább a gyártási dátumot fel kellene tüntetni minden egyes abroncson, hogy az ember maga dönthesse el, hogy meg szeretné-e venni az adott terméket vagy inkább egy másikat választ. Arról nem is beszélve, hogy a régebbi darabok minőségi romlása miatt egy kis árengedmény is dukálna a vevőknek...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tesztelést megtekintheti az ADAC.de oldalon.

Ráadásul nem elég, hogy a gyártási dátum ilyen befolyással van az abroncsok minőségére, arra is oda kell figyelni, hogy milyet veszünk, nehogy rosszul járjunk...

A téligumik 20 százaléka életveszélyes: jól vigyázz, mit veszel!

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?