13 °C Budapest

Tesztelték az autósokat: megdöbbentő a szülők felelőtlensége!

Pénzcentrum
2008. november 3. 05:40

A német autóklub (ADAC) minden évben teszteli a gyermeküléseket, a mostani teszt során azonban azok használóit vetette szúrópróba alá. Az eredmény megdöbbentő szülői felelőtlenségre utal...

Az ADAC egy ez idáig egyedülálló teszt alá vetette 16 német város gyermekeket szállító autósait. A szúrópróba szerű ellenőrzések során azt vizsgálta meg, hogy a gyermeküket iskolába, illetve óvodába szállító szülők megfelelő biztonságot nyújtanak-e csemetéiknek.

Az eredmények alapján az iskolás korú, de még testmagassága, illetve életkora alapján gyerekülésben szállítandó gyerekek 26 százaléka, tehát több mint negyede maximum biztonsági övvel volt bekötve, ha egyáltalán be volt kötve, további 11 százalékuk pedig ugyan gyerekülésben utazott, azonban az ülés, illetve a gyermek nem volt megfelelően rögzítve, ami baleset esetén mondhatni semmi nem ér.

Ez tehát azt jelenti, hogy iskolába menet a gyerekek több mint harmada (37 százaléka) veszélyeztetve utazik, felelőtlen szüleik miatt.

Ennél némileg megfontoltabban bizonyultak az óvodás korú gyerekeket szállító felnőttek, azonban 6 százalékuk még így is minden biztonsági előírást félredobva, bekötés nélkül, vagy maximum a felnőttek számára alkalmas biztonsági övvel bekötve utazott. További 11 százalékuk ugyan gyerekülésben utazott, azonban az ülések rögzítése nem volt megfelelő. Ez tehát 17 százaléknyi veszélynek kitett óvodást jelent.

Figyelemre méltó az a megállapítás is, hogy meglehetősen sokan használnak ülésmagasítót, méghozzá az iskolások 43 százalékánál, az óvodások esetében pedig 29 százalékban. Ezeket ugyan a hatályos előírások megengedik, ugyanakkor biztonsági szempontból nem biztos, hogy kielégítőek, mivel oldalról egyáltalán nem védik az utast az ütéstől, így az autóklub nem is javasolja használatukat.

Az eredmények tükrében az ADAC fokozott rendőri kontrollt tartana szükségesnek az iskolák, és óvodák környékén. Németországban a gyermekbiztonsági eszközöket nem megfelelően használó vezetőkre 40 eurós (10 400 forint) bírságot szabnak ki, és egy büntetőpont is jár érte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban, mint ismeretes, 2002. január 1-jétől a személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12 év alatti és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni a KRESZ szabályai szerint. Az első ülésen azonban csak csecsemők utazhatnak gyermekülésben, méghozzá háttal rögzítettben. Akik nagyobbak már annál, hogy háttal be lehessen ültetni az ülésbe, azok csak hátul utazhatnak.

Ezen szabály megszegése esetén 2 büntetőpont jár az autóvezetőnek 2008. január 1-től, és természetesen borsos helyszíni bírságot is fizettetnek vele.

Ősszel itthon is uniós közlekedésbiztonsági akcióba (TISPOL) illeszkedő ellenőrzést tartottak a rendőrök az utakon, ahol nem csak a sofőröket, de az utasokat is ellenőrizték. Ez különösen fontos jelentősséggel bírt, ugyanis Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint Magyarországon az autósoknak csak körülbelül fele használja a biztonsági övet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem