Te mennyit fizettél az akksidért? A legdrágább lett a legrosszabb...

Pénzcentrum
2007. november 13. 11:00

A tél és a hideg elérkeztével sokan tapasztalhatják, hogy a nyáron még jól működő akkumulátoruk a fagy során rosszul teljesít, és gyakorta kell elővenni a töltőt a garázsból. Az akksikat elméletben 4-5 éves időtartamra tervezik, ez azonban a használat és minőség függvényében könnyen lerövidülhet. A német autósszövetség, az ADAC idén télen ismét górcső alá vett 10 új modellt, hogy megtudjuk az ár ténylegesen minőséget is jelent?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ADAC szakemberei 8 vizsgált akkumulátort autósboltokban, kettőt pedig egy Ford és egy Opel márkakereskedésében vásároltak meg. Ezeket később teszteknek vetették alá, melyek keretében tíz fontos tulajdonságot vizsgáltak a kapacitástól a hidegindításra adott reakcióig.

A tesztek végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy az ár korántsem garantálja a minőséget, az ADAC által felállított ranglistán ugyanis pontosan a legdrágább akksi, a Motorcraft Calcium Plus végzett az utolsó helyen. Az akkumulátorokat vizsgáló mérnökök csak 3 esetben találták úgy, hogy a megvásárolt termék jó minőségű, kitűnőnek azonban egyetlen modellt sem minősítettek.

A felállított ranglista érdekessége, hogy míg a Berga Power Block, az Opel és a Moll M3 Plus K2 akkumulátorok az első helyeken végeztek, addig a Bosch és a Banner termékei csak a középmezőnyt gyarapították.

Akkumulátorok minősége 2007. november

Forrás: ADAC

Az ADAC szakemberei főként olyan akkumulátorokat vizsgáltak, melyeket általában középkategóriás modelleknél használnak. Több esetben is tapasztaltak azonban hiányosságokat az akkumulátorok borításán közölt információval kapcsolatban. Egyes modellek esetében egyszerűen rossz adatok voltak feltüntetve, míg másoknál azok a ténylegesnél kedvezőbb színben tüntették fel az adott akkumulátor teljesítményét.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy mennyire biztonságosak ezek a kiválasztott akkumulátorok, egyetlen modell esetében sem találtak azonban olyan problémát, amely baleset esetén robbanáshoz vezethetett volna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06