5 °C Budapest

Te mennyit fizettél az akksidért? A legdrágább lett a legrosszabb...

Pénzcentrum
2007. november 13. 11:00

A tél és a hideg elérkeztével sokan tapasztalhatják, hogy a nyáron még jól működő akkumulátoruk a fagy során rosszul teljesít, és gyakorta kell elővenni a töltőt a garázsból. Az akksikat elméletben 4-5 éves időtartamra tervezik, ez azonban a használat és minőség függvényében könnyen lerövidülhet. A német autósszövetség, az ADAC idén télen ismét górcső alá vett 10 új modellt, hogy megtudjuk az ár ténylegesen minőséget is jelent?

Az ADAC szakemberei 8 vizsgált akkumulátort autósboltokban, kettőt pedig egy Ford és egy Opel márkakereskedésében vásároltak meg. Ezeket később teszteknek vetették alá, melyek keretében tíz fontos tulajdonságot vizsgáltak a kapacitástól a hidegindításra adott reakcióig.

A tesztek végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy az ár korántsem garantálja a minőséget, az ADAC által felállított ranglistán ugyanis pontosan a legdrágább akksi, a Motorcraft Calcium Plus végzett az utolsó helyen. Az akkumulátorokat vizsgáló mérnökök csak 3 esetben találták úgy, hogy a megvásárolt termék jó minőségű, kitűnőnek azonban egyetlen modellt sem minősítettek.

A felállított ranglista érdekessége, hogy míg a Berga Power Block, az Opel és a Moll M3 Plus K2 akkumulátorok az első helyeken végeztek, addig a Bosch és a Banner termékei csak a középmezőnyt gyarapították.

Akkumulátorok minősége 2007. november

Forrás: ADAC

Az ADAC szakemberei főként olyan akkumulátorokat vizsgáltak, melyeket általában középkategóriás modelleknél használnak. Több esetben is tapasztaltak azonban hiányosságokat az akkumulátorok borításán közölt információval kapcsolatban. Egyes modellek esetében egyszerűen rossz adatok voltak feltüntetve, míg másoknál azok a ténylegesnél kedvezőbb színben tüntették fel az adott akkumulátor teljesítményét.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy mennyire biztonságosak ezek a kiválasztott akkumulátorok, egyetlen modell esetében sem találtak azonban olyan problémát, amely baleset esetén robbanáshoz vezethetett volna.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?