15 °C Budapest

A szlovének nem törődnek az EU-val! Marad szabadrablás!

Pénzcentrum
2008. október 3. 16:00

Szlovéniát elég erős kritika érte az Európai Bizottság részéről, mivel a nemrégen bevezetett matricák kifejezetten hátrányos helyzetbe hozzák a rövid ideig az országban tartózkodókat.

Az Európai Bizottság szerint korábban már egyszer küldtek egy hivatalos felszólítást Szlovéniának, hogy azonnal hagyjon fel a diszkriminatív módszerével, amivel az alkalmi látogatókat sújtja a szlovén utakon. A probléma a júliusban bevezetett autókra és motorokra való matricákkal van, ugyanis csak olyat lehet vásárolni, ami félévig, vagy egy évig érvényes, így annak is ki kell fizetni a fél eves úthasználatot, aki csak átutazóban van az országban.

Ezzel csak a külföldi állampolgárokat büntetik, akik csak alkalmanként használják az úthálózatot, viszont semmilyen hátrányt nem jelent a szlovéneknek maguknak, legfeljebb annyit, hogy mivel csak féléves vagy egyéves matrica van, egyszerre nagyobb összeget kell kifizetni.

Az unió szerint a vezetésnek mindenképpen foglalkoznia kellene a helyzettel, és ki kellene adni egy rövidebb időtávra érvényes matricát is. A matricákat viszont nemcsak az EU, hanem más is kritizálta, az osztrák és német autósszövetségek és turisztikai szervezetek is aggályosnak tartják a helyzetet, mivel sokan Szlovénián keresztül utaznak le Horvátországba, Görögországba, vagy Törökországba.

A szlovén közlekedési miniszter viszont kijelentette, hogy nincs sem közvetett, sem közvetlen bizonyíték arra, hogy a matricák időtartama a külföldiek elleni diszkrimináció lenne, mind a hazai, mind a külföldi állampolgároknak ugyanazok a lehetőségeik vannak az utak használatára. A bevezetés pedig elérte a kívánt hatást, kevesebb a forgalom, és a dugó a főbb utakon. Vagyis várhatóan nem fognak eltérni a jelenlegi gyakorlattól...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem