12 °C Budapest

Már nem csak autópályán kell útdíjat fizetni

Pénzcentrum
2008. április 10. 10:00

Újragondolta az elektronikus útdíjrendszer tervét a gazdasági tárca. A személy- és kisteherautóknak maradna a matrica, a kamionok viszont 2009 júliusától a megtett úttal arányosan, még az M0-áson is fizetnének. A kilométerdíj 25-40 forint, a fuvarozók éves többletkiadása 1,4 millió és 26 millió forint között lenne.

Az elektronikus útdíjrendszer bevezetését elsősorban az indokolná, hogy míg a magyar fuvarozók külföldön évek óta megfizetik a gyakran borsos autópályadíjakat, az idegen országok kamionjai jelképes összegért - az idén egynapos matricával 2760 forintért - pusztítják hazánk útjait. Kis túlzással Hamburg és Isztambul vagy Kijev és Milánó között a tehergépkocsik még akkor is Magyarország felé veszik az irányt, ha mehetnének másfelé is: az áthaladás erre a legolcsóbb.

A megoldás a sztrádahasználat költségvetést egyszerre bevételekhez juttató és a kamionforgalmat mérséklő megdrágítása lenne.

A gazdasági tárca előterjesztésének szövege alapján úgy tűnhet: a kedélyeket leginkább azzal csillapítanák, hogy a 3,5 és 7,5 tonna közötti kisteherautók, illetve az autóbuszok - a személyautókkal együtt - a következő években is az aránylag olcsó matricás rendszerben fizethetnének az úthasználatért.

Emellett a korábbi tervekhez képest komoly könnyítés lehet, hogy ezeknek a járműveknek a jövőben is csak a már díjas, mintegy 1061 kilométernyi autóút és autópálya használatáért kellene fizetniük. A kis- és középvállalkozások helyett a feketelevest így legfeljebb az összesen 79 ezer 7,5 tonnánál nagyobb magyar rendszámú teherautót üzemeltető 18 ezer cégnek kell majd bekanalaznia.

Ehhez feltehetően nem csinál étvágyat, hogy a sztrádákon 7,5 és 12 tonna között 25-32 forint, 12 tonna felett 40 forint kilométerdíjat kellene fizetniük a kamionosoknak. De a fuvarozók lelkesedését mérsékelheti az is, hogy a nagyobb tehergépkocsiknak az autóutak és az autópályák mellett további mintegy 5237 kilométer országos főút használata sem maradna ingyenes. A számukra díjköteles - összesen 6327 kilométernyi - közúthálózatba olyan fontos és nehezen kikerülhető útszakaszok is bekerülnének, mint az M0-ás. Amiért cserébe szerény vigasz, hogy a főúti ED-díjak - ha igaz - valamivel elmaradnak majd az autópályákra megállapítottaktól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdasági tárca szakértői kiszámolták: a matricás rendszerhez képest az elektronikus díjszedés bevezetése az egy-két járművel dolgozó magyar fuvarozóknak 1,4-1,5 millió, a három-hét járművel dolgozóknak 7,6-7,8 millió, az ezeknél nagyobb cégeknek 25,5-26 millió forint többletköltséget okoz majd évente. (A saját számlás szállítást végző vállalkozásoknál ez a többlet 300 ezer és 11 millió forint között lehet.) Ezeket az összegeket azonban a minisztérium illetékesei szerint a vállalkozások érvényre tudják majd juttatni fuvardíjaikban. Még akkor is, ha ezzel 2009-re és 2010-re egyaránt 0,13-0,25 százalékkal járulnak hozzá a hazai infláció növekedéséhez.

Akárhogy is lesz, a terv szerint az ED közbeszerzésének kiírása - a szaktárca előterjesztése szerint - április 30-án látna napvilágot. A nyertes szállítóval hat hónappal később - október 31-én - írnák alá a szerződést, és a rendszerépítés is megkezdődhetne az év vége előtt. A vállalható határidők sorának azonban itt vége is: a projekt végigvitelét legalábbis megkérdőjelezi, hogy a gazdasági tárca már 2009. július 1-jén bekapcsolná az új díjszedő rendszert.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem