0 °C Budapest

Autópályadíjak Európában - a szlovénok keresztbetettek a turistáknak

Pénzcentrum
2008. július 8. 12:00

Így vagy úgy, de fizetni kell Azoknak, akiket nem tántorít el az üzemanyagok jelentős drágulása, és még így is azt tervezik, hogy autóval vágnak neki a nyaralásnak, nem utolsó szempont az utazás, útirány megválasztásakor, hogy mennyibe kerül egy-egy ország autópályáinak igénybevétele. A legtöbb országban ugyanis, mint tudjuk, fizetősek az utak, hol a megtett kilométer után, hol az utakon eltöltött idő alapján kell fizetni. Meglehetősen nagy port kavart például Szlovénia esete, ahol idén július 1-jétől matricás rendszer működik, méghozzá nem épp turistabarát módon, hiszen legalább fél évre érvényes matricát kell váltania annak, aki igénybe szeretné venni a szlovén utakat. Lássuk, hol mennyibe kerül a kocsikázás!

Az egyes országokban érvényes útdíjakról legegyszerűbben az autópálya üzemeltetők honlapján tudunk tájékozódni, a legtöbb ugyanis feltünteti az oldalán az aktuális díjszabást, hogy hol és mint lehet ezt kifizetni, milyen bírságra számíthat, aki ezt mégsem tenné meg, illetve milyen formában (készpénz, bankkártya, egyéb), és milyen pénznemben történhet a fizetés.

Ausztria

Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben, az üzemeltető mindenütt az ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Ag).

A díjakat minden évben minisztériumi rendeletben állapítják meg, melyet 20 százalék áfa is terhel. A matricákat 10 napos, 2 hónapos, illetve egy éves időtartamra lehet megvásárolni, és természetesen ki kell ragasztani a szélvédőre.

Aki ezt elmulasztja, arra 120 eurós (28 ezer forint), míg hamis matrica esetén 240 eurós (56 ezer forint) helyszíni bírságot is kiszabhatnak, amit csak euróban lehet megfizetni, míg ha nem tud a helyszínen fizetni, még borsosabb büntetésre, akár 300-3000 ezer euróra is számíthat, a helyi hatóságok ítéletétől függően.

Ha nem venné meg valaki itthon az osztrák matricát, annak érdemes azt is tudnia, hogy betéti kártyák esetében legtöbb helyen csak MasterCard-ot fogadnak el, tehát érdemes a fizetési módról is tájékozódni.

Szlovénia

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szlovéniában az eddig autópálya-kapuknál fizetett sztrádahasználati díjat július 1-jén felváltotta a matricás rendszer, ami önmagában még nem ad okot a felháborodásra, az azonban már inkább, hogy a legrövidebb egység, amire érvényes matrica váltható, fél év!

Ha valaki pedig matrica nélkül használja a szlovén autópályákat, 300-tól 800 euróig terjedő büntetésre számíthat.

Az Európai Autóklub természetesen ágál a rendszer ellen, különösen a Szlovénián csak átutazó autósokat, turistákat érő sérelem miatt, és azt szeretné kisajtolni, hogy rövidebb időszakra, legalább 1 hónapra is lehessen matricát venni, amiért akár Brüsszelig is hajlandóak lennének elmenni.


A szlovén állami autópálya-kezelő társaság (DARS) szerint a mostani csak átmeneti megoldás, mivel a tervek szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusáig, más jármű számára 2010 végéig műholdas ellenőrzőrendszert vezetnek be.

Irány a tenger

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem