15 °C Budapest

Autópályadíjak Európában - a szlovénok keresztbetettek a turistáknak

Pénzcentrum
2008. július 8. 12:00

Így vagy úgy, de fizetni kell Azoknak, akiket nem tántorít el az üzemanyagok jelentős drágulása, és még így is azt tervezik, hogy autóval vágnak neki a nyaralásnak, nem utolsó szempont az utazás, útirány megválasztásakor, hogy mennyibe kerül egy-egy ország autópályáinak igénybevétele. A legtöbb országban ugyanis, mint tudjuk, fizetősek az utak, hol a megtett kilométer után, hol az utakon eltöltött idő alapján kell fizetni. Meglehetősen nagy port kavart például Szlovénia esete, ahol idén július 1-jétől matricás rendszer működik, méghozzá nem épp turistabarát módon, hiszen legalább fél évre érvényes matricát kell váltania annak, aki igénybe szeretné venni a szlovén utakat. Lássuk, hol mennyibe kerül a kocsikázás!

Az egyes országokban érvényes útdíjakról legegyszerűbben az autópálya üzemeltetők honlapján tudunk tájékozódni, a legtöbb ugyanis feltünteti az oldalán az aktuális díjszabást, hogy hol és mint lehet ezt kifizetni, milyen bírságra számíthat, aki ezt mégsem tenné meg, illetve milyen formában (készpénz, bankkártya, egyéb), és milyen pénznemben történhet a fizetés.

Ausztria

Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben, az üzemeltető mindenütt az ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Ag).

A díjakat minden évben minisztériumi rendeletben állapítják meg, melyet 20 százalék áfa is terhel. A matricákat 10 napos, 2 hónapos, illetve egy éves időtartamra lehet megvásárolni, és természetesen ki kell ragasztani a szélvédőre.

Aki ezt elmulasztja, arra 120 eurós (28 ezer forint), míg hamis matrica esetén 240 eurós (56 ezer forint) helyszíni bírságot is kiszabhatnak, amit csak euróban lehet megfizetni, míg ha nem tud a helyszínen fizetni, még borsosabb büntetésre, akár 300-3000 ezer euróra is számíthat, a helyi hatóságok ítéletétől függően.

Ha nem venné meg valaki itthon az osztrák matricát, annak érdemes azt is tudnia, hogy betéti kártyák esetében legtöbb helyen csak MasterCard-ot fogadnak el, tehát érdemes a fizetési módról is tájékozódni.

Szlovénia

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szlovéniában az eddig autópálya-kapuknál fizetett sztrádahasználati díjat július 1-jén felváltotta a matricás rendszer, ami önmagában még nem ad okot a felháborodásra, az azonban már inkább, hogy a legrövidebb egység, amire érvényes matrica váltható, fél év!

Ha valaki pedig matrica nélkül használja a szlovén autópályákat, 300-tól 800 euróig terjedő büntetésre számíthat.

Az Európai Autóklub természetesen ágál a rendszer ellen, különösen a Szlovénián csak átutazó autósokat, turistákat érő sérelem miatt, és azt szeretné kisajtolni, hogy rövidebb időszakra, legalább 1 hónapra is lehessen matricát venni, amiért akár Brüsszelig is hajlandóak lennének elmenni.


A szlovén állami autópálya-kezelő társaság (DARS) szerint a mostani csak átmeneti megoldás, mivel a tervek szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusáig, más jármű számára 2010 végéig műholdas ellenőrzőrendszert vezetnek be.

Irány a tenger

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem