Autópályadíjak Európában - a szlovénok keresztbetettek a turistáknak

Pénzcentrum
2008. július 8. 12:00

Így vagy úgy, de fizetni kell Azoknak, akiket nem tántorít el az üzemanyagok jelentős drágulása, és még így is azt tervezik, hogy autóval vágnak neki a nyaralásnak, nem utolsó szempont az utazás, útirány megválasztásakor, hogy mennyibe kerül egy-egy ország autópályáinak igénybevétele. A legtöbb országban ugyanis, mint tudjuk, fizetősek az utak, hol a megtett kilométer után, hol az utakon eltöltött idő alapján kell fizetni. Meglehetősen nagy port kavart például Szlovénia esete, ahol idén július 1-jétől matricás rendszer működik, méghozzá nem épp turistabarát módon, hiszen legalább fél évre érvényes matricát kell váltania annak, aki igénybe szeretné venni a szlovén utakat. Lássuk, hol mennyibe kerül a kocsikázás!

Az egyes országokban érvényes útdíjakról legegyszerűbben az autópálya üzemeltetők honlapján tudunk tájékozódni, a legtöbb ugyanis feltünteti az oldalán az aktuális díjszabást, hogy hol és mint lehet ezt kifizetni, milyen bírságra számíthat, aki ezt mégsem tenné meg, illetve milyen formában (készpénz, bankkártya, egyéb), és milyen pénznemben történhet a fizetés.

Ausztria

Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben, az üzemeltető mindenütt az ASFINAG (Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Ag).

A díjakat minden évben minisztériumi rendeletben állapítják meg, melyet 20 százalék áfa is terhel. A matricákat 10 napos, 2 hónapos, illetve egy éves időtartamra lehet megvásárolni, és természetesen ki kell ragasztani a szélvédőre.

Aki ezt elmulasztja, arra 120 eurós (28 ezer forint), míg hamis matrica esetén 240 eurós (56 ezer forint) helyszíni bírságot is kiszabhatnak, amit csak euróban lehet megfizetni, míg ha nem tud a helyszínen fizetni, még borsosabb büntetésre, akár 300-3000 ezer euróra is számíthat, a helyi hatóságok ítéletétől függően.

Ha nem venné meg valaki itthon az osztrák matricát, annak érdemes azt is tudnia, hogy betéti kártyák esetében legtöbb helyen csak MasterCard-ot fogadnak el, tehát érdemes a fizetési módról is tájékozódni.

Szlovénia

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szlovéniában az eddig autópálya-kapuknál fizetett sztrádahasználati díjat július 1-jén felváltotta a matricás rendszer, ami önmagában még nem ad okot a felháborodásra, az azonban már inkább, hogy a legrövidebb egység, amire érvényes matrica váltható, fél év!

Ha valaki pedig matrica nélkül használja a szlovén autópályákat, 300-tól 800 euróig terjedő büntetésre számíthat.

Az Európai Autóklub természetesen ágál a rendszer ellen, különösen a Szlovénián csak átutazó autósokat, turistákat érő sérelem miatt, és azt szeretné kisajtolni, hogy rövidebb időszakra, legalább 1 hónapra is lehessen matricát venni, amiért akár Brüsszelig is hajlandóak lennének elmenni.


A szlovén állami autópálya-kezelő társaság (DARS) szerint a mostani csak átmeneti megoldás, mivel a tervek szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusáig, más jármű számára 2010 végéig műholdas ellenőrzőrendszert vezetnek be.

Irány a tenger

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.