12 °C Budapest

Parasztvakítás a benzinkutakon: csak mese a szuperbenzin?

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 09:30

A brit Which? magazin felmérése szerint a hagyományos üzemanyagoknál drágább szuper üzemanyagok használata csak kidobott pénz az ablakon. A tesztek során megállapították, hogy sem megtakarítást, sem teljesítmény-fokozást nem sikerült elérni, valamint a káros-anyag kibocsátás nem csökkent.

A benzinkutakon legtöbbször azzal magyarázzák a magasabb vételárat, hogy a drágább üzemanyag növeli a motor hatékonyságát és csökkenti a fogyasztást. A felmérés során ezek egyike sem nyert egyértelmű bizonyítást. A Which? háromféle szuper üzemanyagot vetett össze a hagyományos hajtóanyagokkal és nem talált lényeges különbséget a felhasználás során.

A Shell V-Power ólommentes szuperbenzint egy 1600 köbcentis Ford Focuson tesztelték és csak csekély mértékű teljesítményjavulást érzékeltek, aminek számítások szerint kilométerenként 2 forint az ára. A Tesco szuperbenzin használatakor semmilyen teljesítmény-fokozódást nem tapasztaltak, sőt, talán még nem is ment úgy az autó, mint a normál-benzinnel.

Megvizsgálták a drágább üzemanyagok hatását a turbó feltöltéssel és kompresszorral ellátott autók estében is. A Volkswagen Golf 1,4 TSI motorja jól reagált a Shell V-Powerre, de a fogyasztási adatok alapján semmilyen megtakarítást nem jelentett a drágább üzemanyag. A British Petrol Ultimate gázolaj - az egyetlen tesztelt minőséginek tartott dízel - a teszteken az adatok tanúsága szerint még némileg rontott is a másfél literes Renault Megane teljesítményén.

Az autótervezők szerint nem minden gépkocsi hálálja meg a drágább üzemanyagok használatát. Vannak olyan típusok, melyek esetében egyenesen pénzkidobásnak tekinthető a "jobbikat" tankolni. Éppen ezért a tesztek után megkérdőjelezhetővé vált a szuper megjelölés is. A vizsgálat során nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a drágább üzemanyagok jobbak is lennének. Így is nagyon magasak az árak, éppen ezért a miért is fizetnénk többet a kutaknál?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az autógyártók egyre azon dolgoznak, hogy csökkentsék a járművek üzemanyag fogyasztását és káros-anyag kibocsátását. A tesztek viszont azt mutatták, hogy a drágább üzemanyagokkal nem tettünk semmit a környezetünk védelmének érdekében. Ami viszont mellette szól, az a motor élettartamának meghosszabbítása, mivel a kenőanyagok hatékonyabbá teszik a belső égést.

Ennek eredményeként csökkenhetnek a javítási költségek, de ez csak akkor térül meg, ha hosszú ideig a birtokunkban marad a jármű.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?