27 °C Budapest

Parasztvakítás a benzinkutakon: csak mese a szuperbenzin?

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 09:30

A brit Which? magazin felmérése szerint a hagyományos üzemanyagoknál drágább szuper üzemanyagok használata csak kidobott pénz az ablakon. A tesztek során megállapították, hogy sem megtakarítást, sem teljesítmény-fokozást nem sikerült elérni, valamint a káros-anyag kibocsátás nem csökkent.

A benzinkutakon legtöbbször azzal magyarázzák a magasabb vételárat, hogy a drágább üzemanyag növeli a motor hatékonyságát és csökkenti a fogyasztást. A felmérés során ezek egyike sem nyert egyértelmű bizonyítást. A Which? háromféle szuper üzemanyagot vetett össze a hagyományos hajtóanyagokkal és nem talált lényeges különbséget a felhasználás során.

A Shell V-Power ólommentes szuperbenzint egy 1600 köbcentis Ford Focuson tesztelték és csak csekély mértékű teljesítményjavulást érzékeltek, aminek számítások szerint kilométerenként 2 forint az ára. A Tesco szuperbenzin használatakor semmilyen teljesítmény-fokozódást nem tapasztaltak, sőt, talán még nem is ment úgy az autó, mint a normál-benzinnel.

Megvizsgálták a drágább üzemanyagok hatását a turbó feltöltéssel és kompresszorral ellátott autók estében is. A Volkswagen Golf 1,4 TSI motorja jól reagált a Shell V-Powerre, de a fogyasztási adatok alapján semmilyen megtakarítást nem jelentett a drágább üzemanyag. A British Petrol Ultimate gázolaj - az egyetlen tesztelt minőséginek tartott dízel - a teszteken az adatok tanúsága szerint még némileg rontott is a másfél literes Renault Megane teljesítményén.

Az autótervezők szerint nem minden gépkocsi hálálja meg a drágább üzemanyagok használatát. Vannak olyan típusok, melyek esetében egyenesen pénzkidobásnak tekinthető a "jobbikat" tankolni. Éppen ezért a tesztek után megkérdőjelezhetővé vált a szuper megjelölés is. A vizsgálat során nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a drágább üzemanyagok jobbak is lennének. Így is nagyon magasak az árak, éppen ezért a miért is fizetnénk többet a kutaknál?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az autógyártók egyre azon dolgoznak, hogy csökkentsék a járművek üzemanyag fogyasztását és káros-anyag kibocsátását. A tesztek viszont azt mutatták, hogy a drágább üzemanyagokkal nem tettünk semmit a környezetünk védelmének érdekében. Ami viszont mellette szól, az a motor élettartamának meghosszabbítása, mivel a kenőanyagok hatékonyabbá teszik a belső égést.

Ennek eredményeként csökkenhetnek a javítási költségek, de ez csak akkor térül meg, ha hosszú ideig a birtokunkban marad a jármű.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm