16 °C Budapest

Hova tart az autóipar: fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 16:00

Eddig a lóerő volt a fontos, mostantól viszont a fogyasztás. Fogynak a kőolaj és földgázkészletek, a bioüzemanyag tömegtermelése viszont élelmiszerdrágulást okoz. De akkor hova fejlődjenek az autógyárak? Egyelőre úgy tűnik az elektromos és hidrogénnel hajtott autóban a jövő. Utána pedig ki tudja...

Semmi sem keltheti fel jobban a világ autógyártóinak figyelmét, mint a magas üzemanyagárak, a nagy autók pánikszerű eladása, és a hihetetlen mértékű büntetések kilátásba helyezése a sok káros anyagot kibocsátó autókra. Ezek hatására kevesebb mint két év alatt, számos említésre méltó dolog történt. A technológiák, amelyek eddig a lóerőmegszállott piacot szolgálták ki, valószínűleg már nem látják többet a napvilágot, helyükre ugyanis újak léptek, megfelelve a piac és a szabályozási környezet jelenlegi elvárásainak.

Alig 18 hónappal ezelőtt még inkább viccesnek számított, ha kijött egy-egy hír a hibrid autók fejlesztéséről, ezeket a járműveket ugyanis sokan csak érdekes külsővel tudták elképzelni, amivel a hollywoodi sztárok bizonygathatják, hogy ők bizony odafigyelnek a környezetükre. 2007-ben még senki nem vette komolyan azokat a kijelentéseket, hogy 2010-től márpedig piacra kerülnek a hibrid autók. Mára ez viszont már nem számít olyan meglepő dolognak, egyre közelebb kerülnek a tömeggyártáshoz a szóban forgó teljesen új technikával készült modellek.

Kiszórták a hidrogénnel hajtott autókat! Tesztelhet, aki akar az USA-ban!

Számos országban már komoly vita tárgya, hogy melyik legyen az az év, amikortól komoly büntetési tételeket szabnak majd ki a kibocsátott káros anyagokra. Emiatt jelentősen vissza is esett a nagyméretű autók forgalma, sőt, sokan szeretnék inkább eladni benzinfaló járművüket. Bár sokak szerint technikailag egyszerűen lehetetlen megfelelni a nemrégiben támasztott szigorú követelmények, úgy tűnik az autóipar megbirkózik vele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére még mindig sokat kell tenni a fejlődés érdekében, a mai technikák fejlesztése elengedhetetlen. Ebben néhány gyár előrébb, néhány hátrébb jár. A BMW például négyszer olyan mértékben volt képes fejleszteni, mint az európai átlag a káros anyag kibocsátás terén. A szén-dioxid kibocsátás 2006-os és 2007-es adatai élesen megmutatják a helyezéseket, a BMW 170 g/km-t tudott javítani, a Hyundai 160-at, a Toyota 149-et, a Suzuki 162-t, a Renault pedig 146 g/km-t.

Bár a gyártók nem tudnak megegyezésre jutni abban, hogy melyik hibrid technológia is a legjobb, de a fejlesztések eredményeképpen 2010-ben már több modellt is találhatunk a piacon, amelyik eltér a ma még hagyományos üzemanyaggal működő modellektől. A Renault-Nissan páros például 2010-ben tervezi piacra dobni az elektromos autóját. A következő lépés pedig egyelőre senki nem tudhatja, hogy mi lesz...

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?