29 °C Budapest

Hova tart az autóipar: fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 16:00

Eddig a lóerő volt a fontos, mostantól viszont a fogyasztás. Fogynak a kőolaj és földgázkészletek, a bioüzemanyag tömegtermelése viszont élelmiszerdrágulást okoz. De akkor hova fejlődjenek az autógyárak? Egyelőre úgy tűnik az elektromos és hidrogénnel hajtott autóban a jövő. Utána pedig ki tudja...

Semmi sem keltheti fel jobban a világ autógyártóinak figyelmét, mint a magas üzemanyagárak, a nagy autók pánikszerű eladása, és a hihetetlen mértékű büntetések kilátásba helyezése a sok káros anyagot kibocsátó autókra. Ezek hatására kevesebb mint két év alatt, számos említésre méltó dolog történt. A technológiák, amelyek eddig a lóerőmegszállott piacot szolgálták ki, valószínűleg már nem látják többet a napvilágot, helyükre ugyanis újak léptek, megfelelve a piac és a szabályozási környezet jelenlegi elvárásainak.

Alig 18 hónappal ezelőtt még inkább viccesnek számított, ha kijött egy-egy hír a hibrid autók fejlesztéséről, ezeket a járműveket ugyanis sokan csak érdekes külsővel tudták elképzelni, amivel a hollywoodi sztárok bizonygathatják, hogy ők bizony odafigyelnek a környezetükre. 2007-ben még senki nem vette komolyan azokat a kijelentéseket, hogy 2010-től márpedig piacra kerülnek a hibrid autók. Mára ez viszont már nem számít olyan meglepő dolognak, egyre közelebb kerülnek a tömeggyártáshoz a szóban forgó teljesen új technikával készült modellek.

Kiszórták a hidrogénnel hajtott autókat! Tesztelhet, aki akar az USA-ban!

Számos országban már komoly vita tárgya, hogy melyik legyen az az év, amikortól komoly büntetési tételeket szabnak majd ki a kibocsátott káros anyagokra. Emiatt jelentősen vissza is esett a nagyméretű autók forgalma, sőt, sokan szeretnék inkább eladni benzinfaló járművüket. Bár sokak szerint technikailag egyszerűen lehetetlen megfelelni a nemrégiben támasztott szigorú követelmények, úgy tűnik az autóipar megbirkózik vele.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek ellenére még mindig sokat kell tenni a fejlődés érdekében, a mai technikák fejlesztése elengedhetetlen. Ebben néhány gyár előrébb, néhány hátrébb jár. A BMW például négyszer olyan mértékben volt képes fejleszteni, mint az európai átlag a káros anyag kibocsátás terén. A szén-dioxid kibocsátás 2006-os és 2007-es adatai élesen megmutatják a helyezéseket, a BMW 170 g/km-t tudott javítani, a Hyundai 160-at, a Toyota 149-et, a Suzuki 162-t, a Renault pedig 146 g/km-t.

Bár a gyártók nem tudnak megegyezésre jutni abban, hogy melyik hibrid technológia is a legjobb, de a fejlesztések eredményeképpen 2010-ben már több modellt is találhatunk a piacon, amelyik eltér a ma még hagyományos üzemanyaggal működő modellektől. A Renault-Nissan páros például 2010-ben tervezi piacra dobni az elektromos autóját. A következő lépés pedig egyelőre senki nem tudhatja, hogy mi lesz...

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?