Kiszórták a hidrogénnel hajtott autókat! Tesztelhet, aki akar az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 14:00

Az elmúlt évek fejlesztései nem voltak hiába valóak, a hibrid és bioüzemanyaggal működő autók mellett hidrogénnel hajtott járművek is készültek, ami már nem is áll olyan messze az átlag amerikai vásárlótól. A GM, a Honda és a BMW is több száz ilyen autót helyezett forgalomba, hogy leteszteljék, hogyan is működnek, hogyan birkóznak meg a mindennapi vezetéssel.

A gyárak gyakorlatilag felajánlották, hogy aki szeretné kipróbálni, az vezetheti ezeket az autókat, majd gondos válogatás után néhány potenciális későbbi vásárló abban a szerencsében részesült, hogy megkapott használatra egy hidrogénnel hajtott modellt. A kiválasztottak olyan állampolgárok voltak leginkább, akik közel laktak a speciális töltőállomásokhoz.

Ezek a fejlesztések már évek óta folynak, azóta, hogy 2003-ban Bush bejelentette, a kormány 1,2 milliárd dollárt (192 milliárd forint) fektet be, hogy támogassa az ilyen irányú törekvéseket. Ennek az eredménye mostanra született meg.

A nulla károsanyag-kibocsátással rendelkező autók, amik egyébként vízcseppeket hagynak maguk után mindössze, még jelenleg is komoly akadályoknak néznek szembe, mivel szinte alig van megfelelő töltőállomás a számukra, ráadásul nagyon magas a fejlesztés költsége. Jelenleg 1 millió dollár (160 millió forint) körül mozog, ami annak köszönhető, hogy jelenleg még minden modell kézzel készített alkatrészekből áll.

Bár a hidrogén előállítása is káros anyag kibocsátással jár, ez fele annyira károsítja a környezetet, mint a normál gázolajjal vagy benzinnel hajtott autók. A becslések szerint ráadásul 3 dollárért (480 forint) tudnak előállítani egy gallon benzinnel egyenlő hidrogént, miközben annak ára 4 dollár (640 forint) körül mozog. A tervek szerint azonban 2010-re ezt le tudják csökkenteni 1,5 dollárra (240 forint) is akár.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm