8 °C Budapest

Veszélyes gyerekülések: ellenőrizd, mielőtt baj lesz!

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 05:40

Immár hetedik éve kötelező a gyerekülések használata, ennek köszönhetően évről-évre egyre elfogadottabbá, sőt természetessé vált a használata. A megváltozott szabályozásra tekintettel összefoglaljuk, hogy melyek a szabályos ülések és milyen esetben tekinthetünk el a használatától. A gyermekek utaztatásáról a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) egyértelmű útmutatást ad a járművezetőknek.

A KRESZ előírja 12 éves kor és 150 centiméteres testmagasság alatt a gyermekek a testsúlyukhoz igazodó, rögzített gyermekbiztonságirendszerben (gyerekülésben, vagy ülésmagasítóval) utazhatnak. Az uniós előírásokhoz alkalmazkodva hazánk jogalkotói is átvették a vonatkozó rendelkezéseket és a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzést is végzett a forgalmazóknál.


Fontos a megfelelő gyerekülés kiválasztása! (Forrás: carpages.co.uk)

A hatóság beszámolója szerint országszerte 145 különböző forgalmazónál tartottak ellenőrzést, elsősorban a gyermekáruházakban, az országos áruházláncok gyerekosztályain, az autóalkatrész- és tartozékkereskedőknél, valamint a márkakereskedésekbe. A 4420 ellenőrzött biztonsági gyerekülés közül mindössze 7 nem felelt meg az előírásoknak.

Az ellenőrök felhívták a forgalmazók figyelmét, hogy minden esetben mellékeljenek magyar nyelvű leírást és tájékoztatót a termékekhez, valamint a használati utasítások teljes körűen tájékoztassák a vásárlókat az ülés megfelelő elhelyezéséről és rögzítéséről. A jóváhagyási jellel nem rendelkező ülések forgalmazását a hatóság megtiltotta.

Az autók biztonságtechnikai rendszereinek fejlődését a sérülések elkerülése, illetve csökkentése érdekében a biztonsági gyereküléseknek is követni kell. Az első ülésen például csak menetiránynak háttal rögzíthető a gyerekülés (természetesen csak akkor, ha a gyermek lába még nem lóg ki az ülésből), ha a jobb oldalon nincs légzsák, vagy ha kikapcsolható.

A korábbi szabványok szerint tervezett gyerekülések (ezek jóváhagyási száma 01-el és 02-vel kezdődik) 1995-től nem készülhetnek, 2004-től nem hozhatók forgalomba, 2009-től pedig már nem lehet majd használni őket. A 03-as és 04-es jóváhagyási számmal kezdődő gyerekülések biztonságosabbak, rugalmasabbak és olyan védelemmel vannak ellátva, melyek megvédik a gyermekeket az oldallégzsákok okozta esetleges sérülésektől.

A közlekedési hatóság elsődleges célja, hogy ne maradjanak a kereskedelmi forgalomban olyan gyerekülések, amelyek nem felelnek meg a január elsején életbe lépő változásoknak. Jövőre az autósok is ellenőrzésekre számíthatnak, ezért az előttünk álló közel négy hónap elegendő ahhoz, hogy lecseréljék az elavult, veszélyes gyereküléseket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vannak olyan autótípusok, melyekhez saját gyerekülést gyártanak, de a legnépszerűbbek az univerzális ülések, melyek szinte minden gépkocsiban használhatóak. A gyerekülések bevezetésével kevesebb, mint a felére csökkent a közlekedési balesetben elhunyt gyermekek száma. Amíg két évtizeddel ezelőtt a számuk még meghaladta a százat, addig az utóbbi években már csak negyven körül alakult és ne felejtsük el, hogy idő közben a forgalomban lévő járművek száma jelentősen emelkedett.


Beszerelés után ellenőrizzük a rögzítéseket! (Forrás: carpages.co.uk)

Egyes régi típusú autókban nem oldható meg a gyerekülés rögzítése, ezekben a járművekben 3 évnél fiatalabb gyermek nem utazhat, a harmadik életévét betöltött 150 centiméternél alacsonyabb gyermek pedig csak a hátsó ülésen ülhet. Ha hátul van olyan biztonsági öv, amely segítségével a - 135 centiméternél magasabb - gyermek biztonságos rögzítése megoldható, akkor szintén el lehet tekinteni a gyereküléstől.

Továbbá taxiban, mentőben, menetrendszerinti járatokon sem kell gyerekülés, illetve egészségügyi okokból megfelelő orvosi igazolással rendelkező gyermek esetében is el lehet tekinteni a használatától. Az első ülésen kortól függetlenül csak 150 centiméternél magasabb gyermek utazhat, amennyiben olyan testalkattal rendelkezik, hogy a biztonsági öv megfelelő védelmet nyújt számára.

Mivel a gyermekek számára hátul biztonságosabb a közlekedés, ezért a megfelelő testmagassággal rendelkezők számára is a hátsó üléssort javasolják a szakértők. A kényelmi szempontokon messze túlmutatnak a biztonsági előírások, egy megfelelő biztonsági ülésben utazó gyermeknek sokkal nagyobb esélyt kap egy közlekedési baleset alkalmával.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm