19 °C Budapest

Milyen autót vegyek? A listaár csak a jéghegy csúcsa...

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 13:00

Az emelkedő üzemanyagárak és a magas üzemeltetési költségek következtében az amerikai autóvásárlók a legfrissebb statisztikák szerint igencsak behúzták a kéziféket. Az érdeklődés egye inkább eltolódott a kisebb, alacsonyabb fogyasztású autók irányába, de az üzemanyag költség nem minden, gondolni kell a biztosításokra az üzembentartás költségeire és az értékcsökkenésre egyaránt.

Ha összességében vizsgáljuk a kérdést, akkor nem biztos, hogy a kis autók minden szempont szerint a legjobb döntésnek bizonyulnak. A Forbes magazin összeállítást készített, melynek során az első öt évben felmerülő költségek alapján rangsorolták az autókat. A felmérés során figyelembe vették az adókat, a biztosítási díjakat, a fogyasztási adatokat, a javítási költségeket és az autók értékcsökkenését is.

A tengerentúli automobil szövetség szakértője szerint ilyenkor derül ki, hogy a vételár valójában csak a jéghegy csúcsa. Ahhoz, hogy sikerüljön igazán pénztárcakímélő autót választani, nem árt végigszámolgatni, hogy milyen kiadásokkal jár majd a gépkocsi tulajdonlása és üzemeltetése. Ilyenkor együttesen kell vizsgálni a fogyasztási adatokat, az értékcsökkenést és a megbízhatóságot.

A vételár tekintetében a lista tízedik helyén álló Toyota Yaris rendelkezik a legalacsonyabb vételárral és a legkedvezőbb fogyasztási adatokkal. A számítások szerint a biztosítással, a javítással és az értékcsökkenéssel együtt az autó 5 éves üzemeltetése körülbelül háromszor annyiba kerül , mint amennyiért a tengerentúlon egy szalonból kigurulhatunk vele.

A kalkuláció során a havi kétezer kilométer távolság megtételét valószínűsítették minden autó esetében. A hasonlóan népszerű Toyota Prius Hybrid a hetedik helyen zárt, az öt éves költségeknek kevesebb, mint az ötöde megy el üzemanyagra. Az alkalmazott technológia miatt rendkívül keresett ez a modell, de a folyamatos fejlesztések következtében hasonlóan gyors értékcsökkenéssel lehet számolni, mint a Yaris esetében.

Cadillac DTS (Forrás: Forbes magazin)

A lista élén a Cadillac DTS luxuskategóriás személyutó végzett, mely jármű első öt éves költsége meghaladja a tízmillió forintot. Forintban kifejezve hétmillió felett zárt az Acura, a Chrysler és a Mitsubishi egy-egy modellje is. A tengerentúli közlekedésbiztonsági intézet szóvivője szerint az autósok közül még mindig sokan inkább több pénzt áldoznak egy nagyobb autóra, mint egy esetleges baleset során súlyosan megsérüljenek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?