17 °C Budapest

Zuhanó eladások Európában! Mi lesz ebből?

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 05:40

India gőzerővel pörög Az indiai autópiac a jelenlegi gazdasági helyzet közepedte sem rest, 2008 első félévében 9,3 százalékos emelkedést produkált, miközben az USA eladási adatai egyre lejjebb zuhannak, az első hat hónapban 10 százalékkal rosszabbul teljesítettek, mint egy évvel korábban. Az európai piacnak is van oka a panaszra, bár egy-egy ország még növelni tudta az eladásokat, mi nem voltunk köztük...

Az indiai emelkedés ráadásul a hazai autógyártást erősíti, mivel nagy százalékban a hazai márkákból válogatnak az új autóra vágyók. Mind ez, mind a növekedés éles ellentétben áll a hónapok óta csökkenő eladási statisztikákkal. A Maruti Alto, amit itthon Suzukiként ismerünk, megőrizte vezető helyét az eladásokban, ez a legkeresettebb modell az indiai piacon. A Maruti pedig, az első három legkedveltebb modell helyét megszerezve, a piac 44 százalékát birtokolja.

Az elmúlt egy évben nem sok változás történt az első három helyezettben, továbbra is a Maruti, a Tata és a Mahindra vezetik az eladási statisztikákat, a piac 65 százaléka az övék. A Hyundai az egyetlen nem indiai gyártású márka, ami fel tudta venni a versenyt az alacsony költséggel helyben gyártott járművekkel.

A Jato szakértője szerint a növekedés abból adódhat, hogy az indiaiak szinte szerelmesek a kis autókba, és egy-két kivételtől eltekintve a helyi gyártók biztosítani tudják az alacsony ár és az elérhetőség kombinációját. Bár az elmúlt néhány évben a Volkswagen és a Toyota is igyekszik betörni a nagy reményekkel kecsegtető piacra, az indiai személyautók piacának 10-10 százalékát tervezik megszerezni. A Volkswagen 2009-ben, a Toyota 2010-ben nyit gyárat az országban.

Hogyan teljesítettek a külföldiek?

Miközben még mindig a hazai márkák dominanciája jellemző, a külföldiek közül is van néhány, ami egyre jobb eladási adatokat produkál. A Volkswagen például 67,8 százalékos növekedést ért el egy év alatt, ami részben az új Fabia modellnek köszönhető. Eközben a Fiat és a Tata 2007-ben létrehozott közös vállalkozása szintén komoly növekedést eredményezett a Fiat eladásaiban, 75,5 százalékot. A Chevrolet szintén 30,1 százalékot, a Mahindra Renault közös vállalat pedig 146,1 százalékos növekedést ért el az elmúlt egy évben.


Legkedveltebb modellek

Az leső 6 hónap legtöbbet eladott autója még mindig a Maruti Alto volt, a Maruti Swift és a Maruti Wagon R előtt. Bár a Swift 81,6 százalékos növekedést ért el, még így is majdnem kétszer annyi Altot adtak el az év első felében. A Hyundai I10-es modell, amit 2008-ban dobtak piacra nem várt módon tört előre az eladási listán, az első félév végére az ötödik legtöbbet adták el belőle Indiában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az autók méretében azért itt is meglátszik az üzemanyagárak emelkedése, a legnépszerűbb továbbra is a mini autók kategória, 2008 első felében 7,3 százalékot. A második leginkább keresett kategória a kis autók szegmense, ahol szintén 18 százalék volt a növekedés, élen a Maruti Swifttel, a Tata Indicta-val, a Tata Indigo-val, a Honda City-vel és a Chevrolet Sparkkal.

A SUV-ok kategóriája a harmadik legnagyobb az indiai piacon. Ezek közül is azokat kedvelik az emberek, amik annak ellenére, hogy méretesebbek, nem kerülnek sokba, vagyis keveset fogyasztanak, olcsóbb a fenntartásuk, szerelésük.

Európa - szertefoszlott álmok?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm