Tönkrevágja a brit autópiacot az adóemelés?

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 10:05

Több, mint 1 millió vezetőt érinthet az a tény, hogy akár ezer fonttal (302 ezer forint) is kevesebbet érhet az autójuk ajárművekre kivetett adó változásai következtében. Az iparági szakértők szerint a használt autók értéke már észrevehetően csökkent a vitatott döntés miatt, ami emeli az autókra kivetett fogyasztási adó mértékét.

Azok a vezetők, akik 2001 és 2006 között vették meg autóikat, összesen 800 millió fontnyi veszteségre számíthatnak. A miniszterek érvelése szerint a 2001 március óta regisztrált autókra vonatkozó visszamenőleg is érvényes adóemelés várhatóan a kevésbé környezetszennyező autók felé fogja terelni a vevőket.

A terv már eddig is heves ellenállást váltott ki, sokak szerint ugyanis nem fair visszamenőlegesen megadóztatni a vásárlásokat. Az adó kifizetése pedig legfőképpen a szegényebb családoknak jelentene problémát.

A változás, ami 210 és 430 font (63 420 - 129 860 forint) közötti adóemelkedést okozhat az autó típusától függően, már most elkedvetlenítette a használt autók piacát, az eladások csökkenésében lehet érezni a vásárlók és a kereskedők nemtetszését. Egyesek szerint az adóemelés hatására legkevesebb 500 fonttal (151 ezer forint) fognak csökkenni az eladási árak, mások szerint azonban bizonyos modellek esetén ez elérheti az 1000 fontot (302 ezer forint) is.

Számos jármű így várhatóan értéktelen és eladhatatlan lesz, legfőképpen azok a tulajdonosok lesznek érintettek, akiknek hét végnél idősebb, nagy motorral gyártott autója van. Nekik nem csak az átlagnál nagyobb áreséssel, hanem az amortizáció fokozottabb mértékével is szembe kell nézniük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is mondhatnánk, hogy a "szegény embert még az ág is húzza"! Az alacsonyabb jövedelmű családok ugyanis nem tudják teletankolni az autójukat, mert a korábbi szinthez képest hihetetlenül drága az üzemanyag. Nem tudnak új autót venni, ami esetleg kevesebbet fogyaszt, mert a hitelpiaci válság miatt csak sokkal rosszabb feltételekkel kapnának hitelt, ha egyáltalán kapnának. De ha még tudnának is újat venni, azzal sem érnek sokat, mert a régi eladhatatlanná válik az adóemelés miatt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?