2 °C Budapest

Bajban az öreg kontinens: Dánia a következő áldozat?

Pénzcentrum
2008. július 18. 15:00

A napokban közzétett újautó értékesítési statisztikák Európa-szerte lehangoló képet mutatnak, az országokat sújtó gazdasági nehézségek az eladási adatokban is éreztették hatásukat. Idén júniusban közel 132 ezerrel kevesebb kocsi talált gazdára, mint egy évvel korábban, ez évi 8,67 %-os visszaesésnek felel meg.

A német piac stabilitását mutatja, hogy továbbra is ebben az országban adták el a legtöbb autót, a Volkswagen a legnépszerűbb márka, a Golf pedig a legkeresettebb típus. A jato.com elemzése szerint az éves összesített adatok alapján idén 2,29 %-kal estek vissza az eladások az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az erősebb tavaszi hónapokat követően május után júniusban tovább fokozódott a visszaesés mértéke.

A piaci előrejelzések szerint a következő hónapokban tovább folytatódhat ez a tendencia, a gyengébb eladási mutatókat annak is be lehet tudni, hogy az autógyártók a szárnyaló olajárak és nyugat-európai hitelválság miatt mérsékelték a gyártási kapacitásukat. A fejlesztések a tömeggyártás irányából eltolódtak a környezetbarát, energiatakarékos technológiák és a új károsanyag-kibocsátási határértékeknek megfelelő típusok felé.

Forrás: jato.com
A német autópiacmegőriztevezető szerepét a kontinensen, júniusban több mint 304 ezer új autót adtak el az országban, ez évi 0,97 %-os bővülést jelent. A vizsgált időszakban Franciaország végzett a második helyen, a galloknál 1,51 %-os emelkedést mértek, őket követi Nagy-Britannia. A nagy nyugat-európai országok közül Spanyolország teljesített a leggyengébben, több mint ötvenezerrel kevesebb új autót adtak el, ami évi 30,63 %-os csökkenésnek felel meg.

A vizsgált 27 ország közül hazánk a 15. helyen végzett 14.619 új autó eladással. A legnagyobb visszaesést Dániában tapasztalták, a tavalyi 15 ezerrel szemben idén júniusban mindössze 5.719 darab új kocsit vettek, ez évi 62,36 %-os csökkenést jelent. A kontines-szerte tapasztalt visszesés ellenére Szlovákia, Csehország és Lengyelország fokozni tudta az eladásokat és 5-10 % közötti növekedést értek el.

A Volkswagen megtartotta vezető helyét az európai autópiacon, de figyelmeztető jel, hogy tízezerrel kevesebb autót adtak el júniusban, mint egy évvel korábban. A második helyen az Opel végzett, őket követi a Renault, a Ford és a Peugeot. Az első tíz helyen végzett gyártó közül mindenkinek csökkentek az eladási mutatói. Egy százalék alatti megtorpanásról beszélhetünk a BMW és a Ford esetében, ugyanakkor kétszámjegyű zuhanást élt meg a Toyota, az Opel, a Citroen és a Peugeot.

A BMW az egyébként is széles és folyamatosan bővülő választékának köszönhetően relatíve jól teljesített. A Fiaton az izgalmas 500-as modell és az új Bravo széria piacra dobása sem segített. A Mercedes június havi adatai visszaesést mutatnak, de éves összesítésben a márka lekopírozta az elmúlt év teljesítményét. Az első tízben nem szereplő gyártók közül a Jaguár érte el a legnagyobb piacbővülést, júniusban 22,5 %-kal több autó talált gazdára.

A német Volkswagen Golf továbbra is őrzi első helyét a listán, idén júniusban 45.178 darabot adtak el belőle. A többi típussal ellentétben a Golf fokozni tudta az eladásokat az elmúlt évhez képest, ez is nagyban hozzájárult a VW típus vezető helyének megőrzéséhez. A második helyen a Peugeot 207-es, a harmadikon a szolid növekedést felmutató Renault Clio végzett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fiat Punto és az Opel Astra tavaly több mint 20 %-kal jobban fogyott, de a többi listán szereplő típus is 5-10 % közötti visszaeséssel zárta a hónapot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem