2 °C Budapest

Amire mindenképp figyelj, ha autót bérelsz!

Pénzcentrum
2008. július 3. 05:55

Nyaralások, városlátogatások alkalmával sokan tömegközlekedés, vonatozás, buszozás helyett inkább az autóbérlést választják a kényelem és szabadság kedvéért. Nagyobb társaság vagy család számára egy jól megválasztott autó akár olcsóbb is lehet, ugyanakkor még az autó leadása után is érhet minket meglepetés, hiszen előfordulhat, hogy utólag számítanak fel díjat például a kárpit összepiszkolódása, vagy egyéb kár miatt. Lássuk, mire érdemes figyelni mielőtt autót bérelnénk!

Egyáltalán ki bérelhet autót?

A legtöbb nagy autókölcsönző cég feltételül szabja, hogy a bérlő, illetve aki az autót vezeti 25 évesnél idősebb legyen. 25 év alatti autóbérlők esetében általában pótdíjat számítanak fel (Young Person's Surcharge), ami jelentősen megnövelheti a bérlés költségét, ráadásul sokszor online foglalás esetében fel sem tüntetik az árban, hanem csak helyben közlik ennek tényét.

Az életkoron kívül azt is gyakran kikötik, hogy legalább 2 éve vezetői engedéllyel rendelkezzen az bérlő, sőt egyes EU-n kívüli országokban még nemzetközi jogosítványt is kérhetnek. Érdemes tehát ezekről foglalás előtt informálódni a kölcsönző cégnél.

Mire figyeljünk bérlés előtt?

Az interneten már számos olyan keresőoldallal találkozhatunk, melyek több, akár 20-30 autókölcsönzéssel foglalkozó cég ajánlatait gyűjtik össze, és ezekből választja ki az általunk megadott paraméterek szerint a legkedvezőbb ajánlatot. Érdemes tehát ezekkel az oldalakkal kezdeni a keresgélést a legjobb ajánlat reményében.

Miután kiválasztottuk a legvonzóbbakat, mindenképp nézzünk utána, hogy a kecsegtető alacsony ár valóban minden költséget fedez-e. A legfontosabb a biztosítási díjban foglaltak ellenőrzése, vagyis hogy milyen esetekre terjed ki, és mikor terhel minket az anyagi felelősség a biztosítási esemény bekövetkezésekor.

A legtöbb autókölcsönző esetében a töréskárt fedezi a kölcsönzés díja. Azonban ha az ablakokban, légzsákokban, gumikban, a tetőben keletkezik valami kár, továbbá a vontatás díjára és a hanyagságból vagy szándékosan elkövetett károkra nem mindig érvényes a biztosítás (Super collision damage waiver). Érdemes tehát elolvasni az apró betűs részeket.

Szintén fontos tényező, hogy lopáskár esetén fedezve vagyunk-e, vagy erre külön biztosítást kell kötnünk. Szinte bizonyos azonban, hogy balesetbiztosítást magunknak kell intéznünk, hiszen sem saját, sem utasaink, sem az esetleges harmadik fél balesetből bekövetkező sérülését nem fedezi a biztosítási díj.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen ezek mindegyike megköthető a kölcsönző cégnél is bizonyos felárért cserébe, érdemes azonban ezek díjáról is külön érdeklődni, hiszen jelentős különbségek lehetnek a cégek között.

Legtöbb helyen kérhető olyan biztosítás is, amely baleset esetén a bérlő által viselendő autóbiztosítás önrészét is fedezi.

A biztosítási díjakon felül azonban számos apró díjtétel is megnövelheti a költségeket. Ne lepődjünk meg, ha például az autó kitisztításáért, vagy nem teli tankkal történő visszavitel esetén külön díjat számítanak fel, akár több ezer forintos nagyságrendben.

Ami azonban talán még ezeknél is fontosabb, hiszen akár meg is hiúsulhat miatta a tervezett autóbérlés, az a fizetés módja. Külföldön a legtöbb nagy autókölcsönzőnél nem lehet készpénzzel fizetni, sőt még bankkártyák közül sem akármelyikkel, van hogy még a dombornyomottat sem fogadják el. Bérlés előtt ugyanis óvadékként egy meghatározott összeget ott kell hagyni, amit zárolnak, majd az autó hibátlan visszaszolgáltatása esetén feloldanak. Azonban előfordulhat olyan is, hogy elfogadják ugyan készpénzben a letétként elhelyezett pénzt, visszafizetéskor viszont csak utólag, csekken adják vissza a pénzt.

Online foglalás esetén se elégedjünk meg tehát azzal, ha a foglalót ki tudtuk fizetni betéti kártyánkkal, érdeklődjünk a cégnél a fizetés feltételeiről, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket átvételkor.

Sokan bérelnek külföldi útjuk során repülőtereken autót, hiszen így megspórolhatják a reptéri transzfer költségét. Fontos azonban utánajárni, hogy mikor vannak nyitva a kölcsönzők, illetve amennyiben érkezésünkkor még zárva vannak, leadható-e az autó kulcsa valahol. Ilyenkor a kijelölt helyen szabad csak leparkolni a járművel, máskülönben komoly parkolási díjakat számíthatnak fel utólag.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem