Karambol: kiderült, mit spóroltak ki az autódból!

Pénzcentrum
2007. december 17. 10:05

Érdekes kutatási eredményeket tett közzé a brit Thatcham Motor Insurance Research Centre, mely rávilágított arra, hogy a legtöbb igazán keresett személyautón csak díszként funkcionál a lökhárító és egy minimális sebesség melletti ütközés is az egekbe röpítheti a javítási számlát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törésteszteket elölről és hátulról történő ütközésekkel, 6 mérföld per óra (mintegy 10 km/h) sebesség mellett hajtották végre. 10 bestseller autót vizsgáltak, így összesen 20 törést szimuláltak, melyből 11-nél "gyenge" minősítést adtak a lökhárító teljesítményének.

Csak egyetlen esetben ítélték oda a "jó" minősítést, egyszer az "elfogadhatót" és 7 alkalommal a "marginálist".

A teszt legsötétebb foltját a Suzuki Swift szolgáltatta, melyet a 10 km/h-s elölről és hátulról történő ütközés után 4600 fontba került volna megjavíttatni, azaz a több mint 1,6 milliós költség gyakorlatilag az autó leírásával lett volna egyenértékű.

A Honda CR-V, a Citroen C4 Picasso és a Land Rover Freelander 2 szintén gyenge minősítést kapott mind elölről, mind hátulról történő ütközés esetén, mely azt jelenti, hogy a keletkezett kár értéke a teszt során lökhárítónként meghaladta az 1350 fontot, azaz csaknem 480 ezer forintot.

A jó minősítéshez lökhárítónként 350 fontnál alacsonyabb kárértéket kellett elérni, melyet a Ford S-Max tudott produkálni hátulról, a Toyota Auris pedig elölről kapott elfogadható minősítést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szakértők szerint a Toyota Auris az élő példája annak, hogy egy jó lökhárító nem feltétlen veszélyes az elütött gyalogosokra, ez az autó ugyanis az Euro NCAP gyalogosbiztonsági teszteken is csaknem kiváló minősítést szerzett.

A legújabb teszt rávilágít arra, hogy a legkedveltebb autók többségének nincs is valós lökhárítója, csak egy díszalkatrész került a helyükre, melyek az alapfunkciót egyáltalán nem töltik be. Ez persze csak egy esetleges ütközés során derül ki, amikor a kárérték az egeket verdesi...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?