7 °C Budapest

Karambol: kiderült, mit spóroltak ki az autódból!

Pénzcentrum
2007. december 17. 10:05

Érdekes kutatási eredményeket tett közzé a brit Thatcham Motor Insurance Research Centre, mely rávilágított arra, hogy a legtöbb igazán keresett személyautón csak díszként funkcionál a lökhárító és egy minimális sebesség melletti ütközés is az egekbe röpítheti a javítási számlát.

A törésteszteket elölről és hátulról történő ütközésekkel, 6 mérföld per óra (mintegy 10 km/h) sebesség mellett hajtották végre. 10 bestseller autót vizsgáltak, így összesen 20 törést szimuláltak, melyből 11-nél "gyenge" minősítést adtak a lökhárító teljesítményének.

Csak egyetlen esetben ítélték oda a "jó" minősítést, egyszer az "elfogadhatót" és 7 alkalommal a "marginálist".

A teszt legsötétebb foltját a Suzuki Swift szolgáltatta, melyet a 10 km/h-s elölről és hátulról történő ütközés után 4600 fontba került volna megjavíttatni, azaz a több mint 1,6 milliós költség gyakorlatilag az autó leírásával lett volna egyenértékű.

A Honda CR-V, a Citroen C4 Picasso és a Land Rover Freelander 2 szintén gyenge minősítést kapott mind elölről, mind hátulról történő ütközés esetén, mely azt jelenti, hogy a keletkezett kár értéke a teszt során lökhárítónként meghaladta az 1350 fontot, azaz csaknem 480 ezer forintot.

A jó minősítéshez lökhárítónként 350 fontnál alacsonyabb kárértéket kellett elérni, melyet a Ford S-Max tudott produkálni hátulról, a Toyota Auris pedig elölről kapott elfogadható minősítést.

Szakértők szerint a Toyota Auris az élő példája annak, hogy egy jó lökhárító nem feltétlen veszélyes az elütött gyalogosokra, ez az autó ugyanis az Euro NCAP gyalogosbiztonsági teszteken is csaknem kiváló minősítést szerzett.

A legújabb teszt rávilágít arra, hogy a legkedveltebb autók többségének nincs is valós lökhárítója, csak egy díszalkatrész került a helyükre, melyek az alapfunkciót egyáltalán nem töltik be. Ez persze csak egy esetleges ütközés során derül ki, amikor a kárérték az egeket verdesi...

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?