27 °C Budapest

2007 legbiztonságosabb autói: add drágán az életed!

Pénzcentrum
2007. október 26. 13:00

Az autóválasztáskor a kényelmi funkciók és az ár mellett döntő fontossággal bír az autó biztonságossága. Az autószakértők szerint, bár a méret ebben az esetben kivételesen fontos szerepet játszik, csupán a modell tömege és nagysága nem elégséges feltétele az utasbiztonság garantálásához.

Egy azonban bizonyos, ha a két ugyanolyan felszereltséggel, de különböző méretekkel rendelkező autó ütközik össze egy balesetben, a nagyobb súlyú autó esetében magasabb az esélye annak, hogy a bennülők komolyabb sérülések nélkül megússzák az ütközést.

Önmagában azonban a méret nem elég, a jelenleg elérhető technológia egészére szükség van ahhoz, hogy egy autó valóban biztonságossá váljon, függetlenül attól, hogy aktív vagy passzív biztonsági eszközökről legyen szó.

A beépített eszközök között még a passzív biztonsági felszereléseknél, így a biztonsági övnél és a légzsákoknál is különbség van. Manapság több újonnan piacra kerülő modellben légzsákvezérlő van már, ennek segítségével elérhető, hogy a légzsák csak akkora erőt fejt ki, amennyire a bennülő súlya szerint szükség van.

Egy azonban bizonyos, a légzsák használatához mindenképpen szükséges a biztonsági öv és a fejtámla használata, ellenkező esetben pont ez az életmentésre tervezett eszköz okozhat sérülést.

Az aktív biztonsági eszközök palettája folyamatosan szélesedik, a gyártók mind újabb és újabb ötletekkel próbálják felvenni a versenyt, és előnyt kovácsolni saját modelljeik számára. A legelterjedtebb technológiát továbbra is az elektronikus menetstabilizáló jelenti, mely néhány éven belül kötelezővé válik majd az Egyesült Államokban, az Európai Unió területén egyelőre nincsenek tervek az eszköz kötelező alkalmazásával kapcsolatban.

A biztonságnak, ahogy az a következő modellekből is látszik, ára van, főként ha a menetstabilizálót például extraként kell megvásárolni, amely ma még viszonylag gyakori jelenség főként a kis- és középkategóriában, de néhány esetben még a felsőkategóriás autóknál is előfordul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bankrate az amerikai autósszövetség által készített töréstesztek alapján felállította 2007 legbiztonságosabb autók listáját, melyen korántsem meglepő módon többségben vannak az egyterűek és a terepjárók.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?