16 °C Budapest

2007 legbiztonságosabb autói: add drágán az életed!

Pénzcentrum
2007. október 26. 13:00

Az autóválasztáskor a kényelmi funkciók és az ár mellett döntő fontossággal bír az autó biztonságossága. Az autószakértők szerint, bár a méret ebben az esetben kivételesen fontos szerepet játszik, csupán a modell tömege és nagysága nem elégséges feltétele az utasbiztonság garantálásához.

Egy azonban bizonyos, ha a két ugyanolyan felszereltséggel, de különböző méretekkel rendelkező autó ütközik össze egy balesetben, a nagyobb súlyú autó esetében magasabb az esélye annak, hogy a bennülők komolyabb sérülések nélkül megússzák az ütközést.

Önmagában azonban a méret nem elég, a jelenleg elérhető technológia egészére szükség van ahhoz, hogy egy autó valóban biztonságossá váljon, függetlenül attól, hogy aktív vagy passzív biztonsági eszközökről legyen szó.

A beépített eszközök között még a passzív biztonsági felszereléseknél, így a biztonsági övnél és a légzsákoknál is különbség van. Manapság több újonnan piacra kerülő modellben légzsákvezérlő van már, ennek segítségével elérhető, hogy a légzsák csak akkora erőt fejt ki, amennyire a bennülő súlya szerint szükség van.

Egy azonban bizonyos, a légzsák használatához mindenképpen szükséges a biztonsági öv és a fejtámla használata, ellenkező esetben pont ez az életmentésre tervezett eszköz okozhat sérülést.

Az aktív biztonsági eszközök palettája folyamatosan szélesedik, a gyártók mind újabb és újabb ötletekkel próbálják felvenni a versenyt, és előnyt kovácsolni saját modelljeik számára. A legelterjedtebb technológiát továbbra is az elektronikus menetstabilizáló jelenti, mely néhány éven belül kötelezővé válik majd az Egyesült Államokban, az Európai Unió területén egyelőre nincsenek tervek az eszköz kötelező alkalmazásával kapcsolatban.

A biztonságnak, ahogy az a következő modellekből is látszik, ára van, főként ha a menetstabilizálót például extraként kell megvásárolni, amely ma még viszonylag gyakori jelenség főként a kis- és középkategóriában, de néhány esetben még a felsőkategóriás autóknál is előfordul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bankrate az amerikai autósszövetség által készített töréstesztek alapján felállította 2007 legbiztonságosabb autók listáját, melyen korántsem meglepő módon többségben vannak az egyterűek és a terepjárók.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?