18 °C Budapest

Kirobbanó kínai fejlődés: másoktól lopják az ötletet?

Pénzcentrum
2007. október 24. 16:00

Komoly problémákkal nézhet szembe egy kínai autógyár, ha bebizonyosodik, hogy egy európai autóról mintázta legújabb modelljét. Az egyezkedés bár bevett szokás a gyárak között, a másolás viszont már nyilvánvalóan nem tetszik az eredeti modell gyártójának...

A legújabb autómodellek fejlesztésének már régen bevett módja, hogy egymástól szerzik meg a gyárak a terveket és technikákat. De egy autó vagy egy bizonyos részének "nagykereskedmi másolása" már egészen már tészta. Néhány kínai gyárból, ugyanis más, nyugati cégek legújabb autóihoz szokatlanul hasonló modellek gurulnak ki. Most a Fiat emelte fel a hangját, hogy a saját kifejlesztésű design ötletet igenis vissza akarja kapni...


motorauthority.com
A kínai Great Wall Motor Co. van bajban a Fiat követelései miatt, bár állítása szerint semmiféle másolásról nincs és nem is volt szó. Ezt azonban ezt már több gyár is mondta a korábban felmerült "másolások" esetén. A BYD Car szintén kínai cég a Mercedes CLK elejét, és a Renault Megane CC hátulját ötvözte egy modellbe, ráadásul a BMW logójához is kísértetiesen hasonló márkajelzést vezetett be.

Egy másik eset kapcsán olyan nyilatkozat is született, hogy a Shuanghuan gyár márpedig nem lopta a BMW X5-re hasonlító modell ötletét, de ha mégis bebizonyosodik, hogy a két autó ténylegesen egyezik bizonyos részletekben, akkor az információkat bizonyosan törvényesen szerezte meg.

A Continental autógumi gyártó cég már nyert egy pert ugyanilyen másolási ügyben, így az autógyáraknak nyitott a követelések benyújtásának lehetősége, ezt a BMW ki is használta, beperelte a Shuanghuan-t.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha a Great Wall autógyárról is kiderül, hogy valóban elcsente a Fiat Panda design ötletét, akkor ebben az esetben is perre kerül sor. A probléma akkor pattant ki, amikor kiderült, hogy a kínai gyár feltűnően hasonló autóját, a Peri modellt a tervek szerint 80 országba kezdi el szállítani, többek között Olaszországba is, a Fiat hazájába. A Fiat mind Európában, mind Kínában keresetet fog benyújtani a Great Wall ellen, de a részletekről egyelőre nem lehet többet tudni.

Az viszont biztos, hogy ha a kínai kormány azt szeretné, hogy az autóik versenyképesek legyenek az európai és az amerikai piacokon is, akkor sokkal jobban oda kellene figyelnie a gyárak tevékenységeire, és szigorúbb ellenőrzési rendszert kellene bevezetnie, ugyanis amíg a kínai gyárak csak másolatokat tudnak gyártani, sem a konkurencia, sem a vevők nem fogják elismerni az egyébként lehet, hogy kiváló autókat.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?