10 °C Budapest

Kétélű fegyver az autógyártók kezében - csak nehogy nálad süljön el

Pénzcentrum
2007. július 19. 14:00

A kínai autógyártás hibái és hiányosságai már többször előkerültek különböző autótesztek kapcsán, melyekről mi is beszámoltunk. Az eredmények minden esetben azt bizonyították, hogy a nyugati technológia "elsajátítása" a gépjárműgyártás területén korántsem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt a kínai üzemek a textilek terén megtapasztalták.

A legnagyobb ázsiai országból érkező autóimport ezért nem üti meg az európai szabályozók által felállított mércét. A kínai gépjárművek által garantált biztonság ugyanis, amint azt a felső-közép kategóriás Brilliance BS6 esetében is láthattuk, korántsem nevezhető elfogadhatónak.

Így hát nem csoda, ha a kínai kormány minden befolyását latba veti annak érdekében, hogy az országban gyártó autóóriásokat rákényszerítse a technológiai információátadás felgyorsítására. A legújabb "áldozat" a Honda, amely a legfrissebb hírek szerint a kínai Gunagzhou Automobile Csoporttal karöltve fog piacra dobni egy új márkát 2010-ben.

A döntés meglehetősen kétélű fegyver a Honda kezében, az óriási növekedési potenciált jelentő kínai piac meghódítása ugyanis mindenképpen szükséges az életben maradáshoz, tekintve hogy az észak-amerikai és az európai piac is jelentős mértékű szűkölést mutatott az elmúlt időszakban.

A hatalmas piacért azonban nagy árat kell fizetnie az autógyártóknak, hiszen az alacsony költségű gyártási folyamatokhoz ők szolgáltatják majd a felbecsülhetetlen értékű technológiát. Azonban nagy annak a veszélye, hogy a fegyver visszafelé sül el, és pontosan a támogatott kínai gyártók válnak majd a legnagyobb konkurenciává.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A japán autóiparnak mindenképpen szüksége van azonban a gyártókapacitások növelésére és főként a beszállítói portfolió diverzifikálására. A Japánban gyártott autók 50 százalékához ugyanis az a beszállító adja az alkatrészt, amely megsérült az eheti földrengésben. Emiatt több gyártónál, így a Toyotánál is áll a termelés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?