Kétélű fegyver az autógyártók kezében - csak nehogy nálad süljön el

Pénzcentrum
2007. július 19. 14:00

A kínai autógyártás hibái és hiányosságai már többször előkerültek különböző autótesztek kapcsán, melyekről mi is beszámoltunk. Az eredmények minden esetben azt bizonyították, hogy a nyugati technológia "elsajátítása" a gépjárműgyártás területén korántsem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt a kínai üzemek a textilek terén megtapasztalták.

A legnagyobb ázsiai országból érkező autóimport ezért nem üti meg az európai szabályozók által felállított mércét. A kínai gépjárművek által garantált biztonság ugyanis, amint azt a felső-közép kategóriás Brilliance BS6 esetében is láthattuk, korántsem nevezhető elfogadhatónak.

Így hát nem csoda, ha a kínai kormány minden befolyását latba veti annak érdekében, hogy az országban gyártó autóóriásokat rákényszerítse a technológiai információátadás felgyorsítására. A legújabb "áldozat" a Honda, amely a legfrissebb hírek szerint a kínai Gunagzhou Automobile Csoporttal karöltve fog piacra dobni egy új márkát 2010-ben.

A döntés meglehetősen kétélű fegyver a Honda kezében, az óriási növekedési potenciált jelentő kínai piac meghódítása ugyanis mindenképpen szükséges az életben maradáshoz, tekintve hogy az észak-amerikai és az európai piac is jelentős mértékű szűkölést mutatott az elmúlt időszakban.

A hatalmas piacért azonban nagy árat kell fizetnie az autógyártóknak, hiszen az alacsony költségű gyártási folyamatokhoz ők szolgáltatják majd a felbecsülhetetlen értékű technológiát. Azonban nagy annak a veszélye, hogy a fegyver visszafelé sül el, és pontosan a támogatott kínai gyártók válnak majd a legnagyobb konkurenciává.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A japán autóiparnak mindenképpen szüksége van azonban a gyártókapacitások növelésére és főként a beszállítói portfolió diverzifikálására. A Japánban gyártott autók 50 százalékához ugyanis az a beszállító adja az alkatrészt, amely megsérült az eheti földrengésben. Emiatt több gyártónál, így a Toyotánál is áll a termelés.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?