Olcsó autók egyenesen Kínából: erre még várni kell

Pénzcentrum
2007. október 5. 14:00

A gazdasági növekedés felgyorsulásával párhuzamosan tovább folytatódik a kínai autóipar szárnyalása, a legnagyobb gyártók pedig egyetértenek abban, hogy a legnagyobb ázsiai állam piacán hosszabb távon is tarható a rekord mértékű fejlődés.

A gyártók által feltételezett, óriási növekedési potenciált igazolja, hogy a területileg és lakosságilag is csak Kína töredékét jelentő Japánban az első hét hónapban az értékesített mennyiség 3,3 millió, szemben a kínai piac 5,5 millió darabos teljesítményével. Utóbbi érték az Európában és az Egyesült Államokban jellemző forgalmi adatoktól is jelentősen elmarad.

Kína esetében a forgalombővülés egyetlen gátló pontját az adhatja, hogy az állami berendezkedésből fakadóan az erős gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt a széles néprétegek életszínvonalának emelkedésével. A jelenleg forgalomban lévő autók pedig már így is közlekedési káoszt okoznak a legnagyobb városokban.

Sokkoló törésteszt: csak kínai autót ne! (videóval)

Az autópiacon a legnagyobb részesedéssel továbbra is az európai és az amerikai gyártók rendelkeznek, a hazai gyártók picik, és csak azoknak van esélye a minőségi autógyártás elérésére, melyek valamelyik nagy gyártóval együttműködésben is gyártanak. Jelenleg jelentős mértékű kínai autóexportról nem beszélhetünk, a hazai gyártók által lehozott modellek minősége, ahogy azt néhány hónapja a Shenyang Brilliance középkategóriás limuzinjánál, a BS6-nál is láthattuk hagy még némi kívánnivalót maga után.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A legnagyobb amerikai gyártók sem merészkedtek még manapság odáig, hogy a Kínában exportcélra, például az amerikai piacra gyártassanak. Itt persze a munkaerő-költségeken kívül más szempontok is rendkívül fontos szerepet játszanak, akár társadalmi szempontok is. Így pillanatnyilag minden kínai üzem, amely amerikai vállalatok kezén van a belső piacra gyárt.

A kínai piacon jelenleg a legnagyobb kereslet a kis értékű személygépkocsik iránt van, így a Ford, mely megkésve lépett be a piacra, dinamikus növekedését a Focusnak és a Fiestának köszönheti. A terepjárók és a jeepek iránt minimális a kereslet, mivel ezek a lakosság nagy része számára elérhetetlennek bizonyulnak. A kis- és kisközép kategóriás autók forgalma azonban szárnyal, a teljes forgalom pedig erőteljes, 27 százalékos növekedést mutat.A legnagyobb kínai autógyártó, a Shanghai Automotive Group a General Motors és a Volkswagen számára is gyárt autókat, de legújabban saját fejlesztésű modellekkel is a nyilvánosság elé lépett. Az európai és amerikai autógyártók ekkor kezdték el kifogásolni először, hogy a kínai gyártók modelljei rendkívüli hasonlóságot mutatnak az ő általuk tervezetekkel. Bár a kínai kormány reakciójától tartva nem tettek semmi a másolás ellen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20