Olcsó autók egyenesen Kínából: erre még várni kell

Pénzcentrum
2007. október 5. 14:00

A gazdasági növekedés felgyorsulásával párhuzamosan tovább folytatódik a kínai autóipar szárnyalása, a legnagyobb gyártók pedig egyetértenek abban, hogy a legnagyobb ázsiai állam piacán hosszabb távon is tarható a rekord mértékű fejlődés.

A gyártók által feltételezett, óriási növekedési potenciált igazolja, hogy a területileg és lakosságilag is csak Kína töredékét jelentő Japánban az első hét hónapban az értékesített mennyiség 3,3 millió, szemben a kínai piac 5,5 millió darabos teljesítményével. Utóbbi érték az Európában és az Egyesült Államokban jellemző forgalmi adatoktól is jelentősen elmarad.

Kína esetében a forgalombővülés egyetlen gátló pontját az adhatja, hogy az állami berendezkedésből fakadóan az erős gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt a széles néprétegek életszínvonalának emelkedésével. A jelenleg forgalomban lévő autók pedig már így is közlekedési káoszt okoznak a legnagyobb városokban.

Sokkoló törésteszt: csak kínai autót ne! (videóval)

Az autópiacon a legnagyobb részesedéssel továbbra is az európai és az amerikai gyártók rendelkeznek, a hazai gyártók picik, és csak azoknak van esélye a minőségi autógyártás elérésére, melyek valamelyik nagy gyártóval együttműködésben is gyártanak. Jelenleg jelentős mértékű kínai autóexportról nem beszélhetünk, a hazai gyártók által lehozott modellek minősége, ahogy azt néhány hónapja a Shenyang Brilliance középkategóriás limuzinjánál, a BS6-nál is láthattuk hagy még némi kívánnivalót maga után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A legnagyobb amerikai gyártók sem merészkedtek még manapság odáig, hogy a Kínában exportcélra, például az amerikai piacra gyártassanak. Itt persze a munkaerő-költségeken kívül más szempontok is rendkívül fontos szerepet játszanak, akár társadalmi szempontok is. Így pillanatnyilag minden kínai üzem, amely amerikai vállalatok kezén van a belső piacra gyárt.

A kínai piacon jelenleg a legnagyobb kereslet a kis értékű személygépkocsik iránt van, így a Ford, mely megkésve lépett be a piacra, dinamikus növekedését a Focusnak és a Fiestának köszönheti. A terepjárók és a jeepek iránt minimális a kereslet, mivel ezek a lakosság nagy része számára elérhetetlennek bizonyulnak. A kis- és kisközép kategóriás autók forgalma azonban szárnyal, a teljes forgalom pedig erőteljes, 27 százalékos növekedést mutat.A legnagyobb kínai autógyártó, a Shanghai Automotive Group a General Motors és a Volkswagen számára is gyárt autókat, de legújabban saját fejlesztésű modellekkel is a nyilvánosság elé lépett. Az európai és amerikai autógyártók ekkor kezdték el kifogásolni először, hogy a kínai gyártók modelljei rendkívüli hasonlóságot mutatnak az ő általuk tervezetekkel. Bár a kínai kormány reakciójától tartva nem tettek semmi a másolás ellen.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem