27 °C Budapest

Hogyan bukhatunk az autón 40 százalékot?

Pénzcentrum
2007. október 24. 08:30

A személyautó-piac 5,9 százalékos visszaesésével párhuzamosan a haszonjárművek eladásai 4,7 százalékkal nőttek: 2007 első kilenc hónapjában 15 178 kisteherautót vásároltak a hazai vállalkozások. Személyautóból október elsejéig 129 ezer kelt el. A haszonjárművek üzemeltetői jó adósok, itt ritkán fordul elő, hogy fizetésképtelenség miatt vissza kell venni autót - írja a Népszabadság.

A flottaeladások mindig is stabil részét képezték az autópiacnak: amíg a magánszemélyek által vásárolt személyautók száma csökkent, a céges és flottaeladások nőttek. A flottavásárló még az aktuális akció mellé is további árkedvezményeket sajtolhat ki, hiszen a vállalkozások tartós és hosszú távú együttműködést jelenthetnek, már ha sikerül megtartani az ügyfeleket, mert a márkák egymást licitálva versenyeznek, még akkor is, ha csak egyetlen darabról van szó.

A flottavásárlásoknál nem elsődleges szempont az ár, hiszen fontos tétel a szervizköltség és a visszavásárlás, vagyis az értékvesztés: az a jó, ha az autó maradványértéke minél magasabb. Ma már nem fapadosak a flottában beszerzett autók sem, hiszen egy klímaberendezés nemcsak a vezető munkafeltételeit, kényelmét, biztonságát javítja, hanem a majdan eladásra kerülő autó piacképességét is. Az árengedmények mellett fontos költségszempont a szerviz, melyekből szintén lehet alkudni. Nem véletlen, hogy ezen a területen is jelentős kedvezményekkel próbálnak vevőt csalogatni a forgalmazók.

A nagy flották vásárlói olykor annyira nyomott áron kapják az autókat, hogy azon nem marad haszna a kereskedőnek. Igaz viszont, hogy a kedvezmények visszavásárláskor ütnek vissza, hiszen alacsonyabb lehet a beszámítási ár. A nagy flották egyébként is lefelé nyomják az árakat, hiszen a tömeges eladás miatt tovább nő az amúgy is telített használtautó-kínálat.

Leginkább a kiszuperált kölcsönzői autókon lehet bukni, mert egy év alatt 40-50 százalékkal veszítenek értékükből, a nagyobb motorral szerelt modellek annyira nem kelendőek, hogy akár fél pénzért is megszabadulnának tőlük.

A vevők általában a kisebb értékvesztésű alsó középkategóriás autókat keresik. Néhány márkánál - Opel, Ford, Peugeot - a flottaeladások a forgalom 30-40 százalékát teszik ki, a Mazdánál és a Toyotánál ez az arány 10 százalék körül van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisebb flották érdeklődésének növekedésével magyarázható, hogy erősödött a kishaszonjármű-piac, összességében azonban továbbra is inkább a multinacionális cégek jelentik a legstabilabb bázist.

A magyar piacon negyven márka kínál haszonjárművet, ezek közül harminckettő foglalkozik 3,5 tonnánál kisebb összgördülő tömegűekkel. A Jato - az autópiaci statisztikákat vezető világcég - adatai szerint a Ford továbbra is vezet Magyarországon 2700 autóval, a legnépszerűbb típusból, a Transitból október közepéig 1500 kelt el.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?