26 °C Budapest

Minden idők legrosszabb autói - a Tiéd rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 13:00

A fogyasztó állandó törekvése a minél kényelmesebb, nagyobb, biztonságosabb és alacsonyabb fogyasztással rendelkező modellek elérésére adja az autógyártás motorját. Így volt már ez az első modellek és innovációk megjelenésekor, és fokozottan érvényesül ma is, amikor a még megszámlálható autógyárak megszámlálhatatlan modelljéből választhatunk használtat vagy újat, kicsit vagy nagyot.

A legrosszabb modellek elkerüléséhez azonban folyamatosan figyelemmel kell kísérni az autópiacról érkező híreket, a közvéleménykutatások eredményét, s még így sem lehetünk biztosak abban, hogy a nagy gonddal kiválasztott négykerekű hosszú távon is megfelelő megoldást nyújt majd számunkra.

A Time a CNN-nel együttműködésben megalkotta minden idők legrosszabb modelljeinek listáját, hogy segítségen nyújtson a választásban és megmutassa a probléma korántsem új keletű, még a T-modell megszületése előtti időkből származik. A következőkben ennek a listának a szereplőivel ismerkedünk meg közelebbről.


Egészen elképesztő elképzelésekkel találkozhatunk a második világháború előtti időszakból. Akár a ló nélküli lovaskocsiról, akár a stabilitás érdekében megnövelt kerékszámú, összesen nyolc kerekes modellekről beszélünk, mindenképpen igaz, hogy az autóipar megszületését olyan mai szemmel mulatságos innovációk kísérték, melyek megteremtették a mai letisztult forma megszületésének lehetőségét.


Ekkor is jellemző volt már azonban, hogy az autógyártók a lehető legolcsóbb megoldásokra törekedtek, így jöhetett létre a Briggs and Stratton Flyer, amely gyakorlatilag egy négy kerékre helyezett utcai pad, szélvédő és bármilyen karosszéria nélkül.


A második világháborút követően is érdekes ötletekkel találkozunk, vegyük például az első kétéltűt, vagy azt a közutakra tervezett repülőt, mely végül az Aerobile képében öltött testet. A problémásabb modellek között azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fogyasztás és a biztonság is.

A kor legnagyobb érdekességének a Zunndapp Janus tekinthető, amely a bicikligyártásról elhíresült gyár első négy kerekű terméke. Az összesen 14 lóerőt megtestesítő járgányt alacsony végsebessége eleve halálra ítélte, de fokozta a hatást az egészen szokatlan belső kialakítás is: az utasok ugyanis egymásnak háttal helyezkedhettek el.


Az 1960-as évektől kezdve a legtöbb problémát okozó modellek a sportkocsik között összpontosultak, de továbbra is találkozhattunk olyan innovációval, mely első pillantásra sem az utakra termett. Az 1961-ben született űrautó, a Peel Trident akár az E.T.-ben is szerepet kaphatott volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 70-es és 80-as évek modelljeit tartalmazó listán egyértelműen túlsúlyba kerültek a sportkocsik, melyek esetében a gyártók csak nagy nehézségek árán tudták összhangba hozni a motorkapacitást a biztonsággal.

Emellett a legrosszabbak között megtalálhatjuk a keleti blokk csúcsmodelljeit: a Trabantot és a Yugo GT-t is. Utóbbi a megjelenése utáni első hetekben hatalmas sikernek számított az Egyesült Államokban, ám az alacsony ár alacsony minőséggel társult, melynek hatására több ezer Yugo került vissza a kereskedésekbe.


A legkevésbé értékes modelleket tartalmazó 50-es lista legérdekesebb részét a 90-es évek legrosszabb autóit tartalmazó fejezet adja. Sokakat meglephet például, hogy a németek sokszor dicsért luxusautója, a 2002-es BMW 7-es széria is a nem kívánatos modellek körét gazdagítja.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem