Jogi bukfenc az új KRESZ-ben?

Pénzcentrum
2007. október 12. 08:15

A napokban beszámoltunk arról, hogy új szabályozás bevezetésével igyekeznek rákényszeríteni a hatóságok a gyorshajtókat a fizetésre, míg ma egyszerűen elkerülhető a bírság. A Magyar Nemzet által megkérdezett jogász szerint ugyanakkor jogilag aggályos a tervezet.

Az ügyvéd szerint a bűnösség addig nem vélelmezhető, amíg nem bizonyított, így büntetni sem lehet. Azt az alapvető jogot pedig nem vehetik el senkitől sem, hogy saját magára, illetve hozzátartozójára nem köteles terhelő vallomást tenni.

A gyakorlatban ma egyszerűen annyit kell mondani, vagy levélben közölni 8 napon belül, hogy nem vagyunk hajlandók megjelölni, ki követte el a szabálysértést.

A kiskapu bezárását sokféleképpen próbálták már megoldani, próbálták már például a büntetést közlekedésbiztonsági bírságként behajtani.

A rendőrség dolgát az sem könnyíti meg feltétlenül, ha nagyjából felismerhető kép készül a szabálytalankodóról, hiszen a vallomás megtagadásának jogával ezúttal is lehet élni. Ha ezt a jogot az új szabályozás csorbítja, az mindenképpen alkotmányossági aggályokat vethet fel.

A parkolásra vonatkozó bírságolási gyakorlat azért tud rendesen működni, mert ott polgári jogi szerződés jön létre a felek között, így azt a jogviszonyt nem a büntetőjog szabályozza.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16