2 °C Budapest

Jogi bukfenc az új KRESZ-ben?

Pénzcentrum
2007. október 12. 08:15

A napokban beszámoltunk arról, hogy új szabályozás bevezetésével igyekeznek rákényszeríteni a hatóságok a gyorshajtókat a fizetésre, míg ma egyszerűen elkerülhető a bírság. A Magyar Nemzet által megkérdezett jogász szerint ugyanakkor jogilag aggályos a tervezet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ügyvéd szerint a bűnösség addig nem vélelmezhető, amíg nem bizonyított, így büntetni sem lehet. Azt az alapvető jogot pedig nem vehetik el senkitől sem, hogy saját magára, illetve hozzátartozójára nem köteles terhelő vallomást tenni.

A gyakorlatban ma egyszerűen annyit kell mondani, vagy levélben közölni 8 napon belül, hogy nem vagyunk hajlandók megjelölni, ki követte el a szabálysértést.

A kiskapu bezárását sokféleképpen próbálták már megoldani, próbálták már például a büntetést közlekedésbiztonsági bírságként behajtani.

A rendőrség dolgát az sem könnyíti meg feltétlenül, ha nagyjából felismerhető kép készül a szabálytalankodóról, hiszen a vallomás megtagadásának jogával ezúttal is lehet élni. Ha ezt a jogot az új szabályozás csorbítja, az mindenképpen alkotmányossági aggályokat vethet fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A parkolásra vonatkozó bírságolási gyakorlat azért tud rendesen működni, mert ott polgári jogi szerződés jön létre a felek között, így azt a jogviszonyt nem a büntetőjog szabályozza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59